Обиљежено 27 година од формирања Студентске бригаде

У Бањој Луци је 5. новембра 2021. године обиљежено 27 година од формирања Студентске бригаде Војске Републике Српске, а тим поводом организован је помен и положени вијенци на Спомен обиљежје погинулим борцима Универзитета у Бањој Луци.

У Одбрамбено-отаџинском рату живот је изгубило 87 радника, студената и наставника Универзитета.

С обзиром да није био у могућности да присуствује обиљежавању Дана студентске бригаде, предсједник Предсједништва Борачке организација Александар Савић упутио је органзатору писмо које је прочитано на обиљежавању, а које објављујемо у цјелости.

Поштовани,

Хвала Вам што сте нам упутили позив да Вам се обратимо и да положимо цвијеће на Спомен обиљежје.

Размишљам како да елитној академској заједници војничким и ратним ријечником захвалим за њихов допринос у отаџбинској борби и слободи свога народа.

Наших 2014 академаца – бораца је понос Републике Српске. Замислимо се како су у том времену професори и студенти заједно пошли у одбрану свог народа и стварање своје отаџбине Републике Српске. На жалост 13 бораца, студената и професора дали су своје младе животе на олтар Отаџбине.

Положити живот за своју Републику је највећа жртва коју једна породица може дати. Зато је њихова жртва и највећа, њима дугујемо велику захвалност.

Помен и ова окупљања дају им наду да њихови најмилији нису положили животе узалуд.

Захваљујемо и свима који су дали своју крв или дио тијела на ратиштима широм Републике Српске.

Поштовани студенти, професори, радници бањолучког Универзитета, ово је велики дан, не само за вас, него и за Борачку организацију Републике Српске.

Интелектуална елита Републике Српске у великом броју била је у строју за одбрану своје Отаџбине. Овај историјски моменат из 1994. треба уписати у историјске читанке и држати један историјски час (први час) у настави. Они су наш свјетионик како се млади срчано и храбро боре за отаџбину и заједно је граде са својим народом.

Данас вама и свим припадницима ВРС, члановима Борачке организације честитам Митровдан, крсну славу Борачке организације.

                                                                     Предсједник Предсједништва

                                                            Борачке организације Републике Српске

                                                                                  Александар Савић   

Translate »