This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Wed Oct 27 0:55:52 2021 / +0000 GMT

Обиљежено 27 година од формирања Прве шиповачке бригаде
У Шипову је 25. априла 2019. године обиљежено 27 година од формирања Прве шиповачке лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске из које је у протеклом рату погинуло 125 бораца, а 320 рањено.

Служена је молитва за погинуле борце а вијенци су положени на Централном спомен-обиљежју у Шипову и на Војничком гробљу у Натпољу гдје су сахрањена 62 погинула борца ове бригаде.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић који је присуствовао обиљежавању у Натпољу, рекао је да су Војску Српске чиниле ратне јединице које су непрекидно биле у директној борби са непријатељским снагама.

- Оне су браниле српски народ и по мени највеће историјско дјело са ове стране Дрине - Републику Српску. Наша је обавеза да Републику бранимо, чувамо и да стварамо услове за живот и рад, прије свега, оних који су је створили - истакао је Милетић.

Командант Тридесете пјешадијске дивизије генерал Момир Зец рекао је да је ова бригада све задатке извршавала одговорно.

- Ова бригада била је у саставу Тридесете дивизије и све задатке од формирања до завршетка рата извршавала савјесно, сачувала народ и дала велики допринос у одбрани Републике Српске - нагласио је Зец.

Први начелник штаба Прве шиповачке бригаде и командант батаљона потпуковник Милорад Ћирко говорио је о ратном, славном и тешком путу шиповачке бригаде, подсјетивши да је формирана на Васкрс 26. априла 1992. године према наређењу тадашњег команданта 30. пјешадијске дивизије пуковника Станислава Галића.

- Бригаду је попуњавало људство са подручја општина Шипово, Јајце и дијелом Мркоњић Града. Бригада је имала од 1.500 до 1.950 бораца у зависности од периода, а у Одбрамбено-отаџбинском рату из њеног састава погинуло је 125 бораца, а 320 рањено -навео је Ћирко.

На обиљежавању Дана бригаде вијенце су положили представници Борачке организације Републике Српске, Борачке организације Шипово, Тридесете пјешадијске дивизије и Прве шиповачке пјешадијске бригаде, Полицијске станице Шипово те делегације сусједних општина и борачких организација и Трећег пјешадијског Република Српска пука.  

 

 


Post