Обиљежено 26 година од одбране Градишке

У Спомен-комплексу у Бок Јанковцу поред Градишке служен је 08. августа парастос, a потом и положени вијенци на Спомен обиљежје, чиме је обиљежено 26 година одбране Градишке и Републике Српске од агресије хрватске војске, када је живот изгубило 16 српских бораца.

Обиљежавању је поред руковдства општинске Борачке организације Градишка, присуствовао и предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић, као и премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, један број народних посланика, велики број грађана те породице страдалих српских бораца.

Присутни су у својим обраћањима подсјетили на херојство српских бораца, важност ове битке за Градишку и Републику Српску, на положај у којем данас живе демобилисани борци, као и на мјере које се предузимају за побошљње њиховог статуса и положаја.

Вијенце и цвијеће на Спомен-обиљежје у Бок Јанковцу положили су Борачка организација, изасланик предсједника Српске, делегација Владе Српске предвођена премијерком Жељком Цвијановић, делегација Народне скупштине Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука, општине Градишка, представници политичких партија, породице бораца погинулих у Градишци 8. августа 1992. године и други.

Припадници јединице Хрватске војске „Бербир бојна“ у раним јутарњим часовима прешли су ријеку Саву 8. августа 1992. године у мјесту Бокови и напали српске одбрамбене положаје.

Након жестоког окршаја и снажног отпора напад је одбијен уз 16 жртава на српској страни.

   

Translate »