This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Tue Oct 26 23:42:47 2021 / +0000 GMT

Обиљежено 26 година од формирања Тактичке групе ОсмациУ Осмацима је 27. јануара обиљежено 26 година од формирања Тактичке групе Осмаци, која је била у саставу Војске Републике Српске.

Тим поводом служен је парастос, прислужене су свијеће и положени вијенци на споменик за 241 погинулог борца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце су положили чланови породица погинулих бораца, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, ратни командант Тактичке групе пуковник Бошко Ђуричић, представници борачких организација из Осмака, Шековића и Зворника, те ратних војних инвалида и других организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

Савчић је рекао да је Тактичка група Осмаци дала огроман допринос у стварању Републике Српске.

- Када се узме у обзир број погинулих у односу на бројно стање јединице, види се да је ријеч о 20 одсто погинулих, што је незабиљежен проценат у ратовању - рекао је Савчић и подсјетио да је једино Србија у Првом свјетском рату имала веће губитке међу војницима него што је то овдје био случај.

Савчић је нагласио да све то довољно говори о тежини фронта на коме се налазила Тактичка група, о тежини борби које су вођене на овом простору и о њиховом јунаштву и спремности да одбране слободу и сваки педаљ српске земље.

- Због тога им неизмјерно хвала, као и свим припадницима Тактичке групе на огромном доприносу који су дали за стварање Републике Српске - рекао је Савчић.

Пуковник Ђуричић је рекао да редовно долази на ово мјесто да се поклони сјенима оних који су дали своје животе да српски народ остане на својим огњиштима.

- Овај дан показује колико борци Тактичке групе који су овдје присутни, упркос великом снијегу, поштују своје другове који су дали животе бранећи свој крај током Одбрамбено-отаџбинског рата - истакао је Ђуричић.

Он је рекао да преживјели борци не желе да се понови рат, него да у стеченом миру живе на својим огњиштима, са својим суграђанима и комшијама.

Предсједник општинске Борачке организације Осмаци Раде Јакшић рекао је да је Тактичка група Осмаци, највјероватније, имала процентуално највише погинулих бораца у Републици Српској.

- Тактичка група Осмаци на почетку рата бројала је 1.100 припадника Војске Републике Српске, од којих је погинуо 151 борац, што значи да је сваки седми војник погинуо - рекао је Јакшић.

Он је подсјетио да је на простору Осмака погинуло 35 бораца из јединица са подручја других општина, 31 борац из Осмака у саставу других јединица на другим ратиштима, те 31 цивилна жртва рата са овог подручја.

Јакшић је рекао да је Тактичка група Осмаци држала борбену линију дугу 20 километара, од Осмака до Бишине код Шековића, на којој је била супротстављена Другом тузланском корпусу такозване Армије БиХ, те да је стално нападана од муслиманских снага из Сребренице којима је командовао Насер Орић.

- Наша јединица чувала је овај крај и спречавала продор према Зворнику и Дрини, а познато је да је током рата једини пролаз од Пала према Зворнику и Србији био преко Шековића, Цапарди и Црног врха - рекао је Јакшић и нагласио да је Тактичка група била веома битан војни фактор одбране овог простора.

 

 


Post