Обиљежено 106 година од интернације Срба у добојски логор

У Добоју је 27. децембра обиљежена 106. годишњица од интернације Срба у добојски логор. Овај логор је основан 27. децембра 1915. а затворен 7. јула 1917. године и био је први концентрациони логор у модерној Европи 20. вијека. У њему је било заточено скоро 46.000 Срба, а убијено је око 12.000.  Обиљежавање је организовао Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, а присуствовала му је и делегација Борачке организације Републике Српске.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је логор за Србе у Добоју у Првом свјетском рату направила једна од најцивилизованијих држава у то вријеме и да су исти ти читав прошли вијек српском народу увозили демократију бомбама настојећи да га униште.

Милуновић је рекао да обиљежавање 106 година од интернације Срба у први концентрациони логор у модерној Европи од републичког значаја како би се присјетили свих жртава, одали им помен и подсјетили ко је то учинио српском народу.

– Кроз овај логор прошло је 45.791 лице како су својом германском прецизношћу тачно израчунали. Од тог броја наших 12.000 сународника је уморено страшним смрћу од глади, болести, вјешањем – рекао је Милуновић и напоменуо да су ту живот скончали наши сународници из БиХ, Црне Горе, Србије.

Напоменуо је да су недуго послије тога готово исти 1941. до 1945 године дошли поново и напали Србију и српски народ.

Страдање Срба у добојском логору је и данас отворена књига јер се доскора о томе није ни знало. Страшни злочин из 1915. не смију бити заборављени, па је датум оснивања логора 27. децембар уврштен у значајне датуме из српске историје.

Свештенство Црквене општине Добој са локалним парохијама упутило је захтјев да се жртве добојског логора прогласе за мученике свете Цркве и да им буде одређен датум за празновање. Прије пет година, јула 2016., откривен је и освештан споменик „Добојски логор 1915-1917“.   

Translate »