Обиљежено 103 године од уласка српске војске у Бања Луку

У бањалучком Храму Христа Спаситеља парастосом за све нестале и погинуле борце и цивиле у Првом свјетском рату почело је, 20. новембра 2021. године, обиљежавање 103 године од уласка српске војске у Бањалуку.

Након парастоса, у парку Петар Кочић су се окупили учесници “Марша слободе српске војске” чиме је симболично представљен улазак српске војске у Бања Луку 1918. године.

У маршу су учествовали припадници Коњице Министарства унутрашњих послова Републике Српске, статисти у униформама српске војске из Првог свјетског рата и оркестар МУП-а.

Учесници марша кретали су се према Тргу Крајине и Господском улицом до споменика бану Светиславу Милосављевићу гдје су положени вијенци и цвијеће.

Обиљежавању је присуствовао и замјеник предсједника Предсједништва БОРС-а Душко Митрић који је са осталим делегацијама положио цвијеће на Споменик бану Милосављевићу и узео учешће у обиљежавању ове значајне годишњице.  

Након вишевјековног ропства под Турцима, а од 1878. године под Аустрогарском, улазак српске војске у Бањалуку 21. новембра 1918. године представља велики историјски догађај који је означио слободу за српски народ са ових простора.

Обиљежавању је присуствовао и градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић који је поручио да је велика част на данашњи дан бити градоначелник поносног и слободног града Бање Луке, који се прије 103 године ослободио од окупаторске власти.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић је истакао да се више никада не смије догодити да Срби буду у заједници или организацији која ће произвести да буду супротстављени једни другима. Милуновић је на обиљежавању рекао да Срби нису слободу добили на поклон и додао да је велики број наших предака у саставу српске војске пробијао Солунски фронт и ослобађао Србију и крајеве који су касније постали Краљевина Југославија.

Он је подсјетио да је у пробоју Солунског фронта учествовало 15.000 Срба са подручја БиХ.

 

 
 


   

Translate »