Обиљежени “Дани Вучијачке бригаде – Липа 2019”

У мјесту Липа организована је 01. и 02.  јуна манифестација “Дани Вучијачке бригаде – Липа 2019”,  као знак сјећања на херојску одбрану овог простора 1992. године, који данас повезује Добој и општине Модрича, Дервента, Вукосавље и Брод.

У спомен-цркви посвећеној Светом Јовану Владимиру служена је прво литургија, а потом одржан парастос и положени вијенци на Спомен-обиљежја погинулим српским борцима.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је у обраћању присутнима рекао да се једна од значајнијих битака у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату одиграла на Липи, гдје се бранила слобода овог простора.

“Овдје смо створили услове да доведемо скоро до пораза непријатеља, који је намјеравао да српски народ протјера са вјековних огњишта. Војска Републике Српске је одговорила свим историјским и уставним обавезама које је имала”, рекао је Савчић.

Он је додао да је обавеза свих да се сјећају најхрабријих бораца који су дали животе за стварање Републике Српске.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да се сваког викенда пред Спасовдан његује спомен на борбе вођене на Липи 1992. године, када је спријечено даље цијепање Републике Српске и омогућена битка за пробој Коридора.

“Одбраном овог простора створени су услови за војну операцију Коридор живота, најславнију битку у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. На коти Липа изграђена је спомен-црква посвећена Светом Јовану Владимиру, а у порти су подигнути споменици српским борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском и Другом свјетском рату”, додао је Видић.

Он је подсјетио да је ово обиљежавање истовремено веома тужно за српско становништво, посебно са простора општине Брод, гдје је више од 13.000 Срба протјерано са вјековних огњишта у року од пар дана.

У оквиру манифестације “Дани вучијачке бригаде” истога дана је испред мотела “Камен” у Доњем Клакару кренуло око 100 учесника у пјешачки поход “Путевима првог прогона Срба у БиХ”.

Одржана је и бициклијада и маратон са Трга патријарха Павла у Броду до Липе.

Вијенце испред спомен плоче погинулим борцима положиле су породице погинулих бораца, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, представници борачких организација из Брода, Модриче, Добоја и Петрова, начелници општине Брод и Модрича, делегација Града Добоја и друге делегације.

Oрганизатори манифестације “Дани Вучијачке бригаде – Липа 2019” били су општинска Борачка организација, Српска бригада Вучијака, а покровитељи су општина Брод и Туристичка организација.

Током прва три мјесеца одбрамбено-отаџбинског рата 1992. године на линији одбране од Модриче и Добоја, на планини Вучијак, на коти Липа, заустављен је продор регуларних јединица Хрватске војске и паравојних муслиманско-хрватских снага из правца Брода и Дервенте у дубину српске територије на Требави и Озрену.

За мање од три мјесеца погинула су 124 борца са Вучијака и 47 војника бивше ЈНА, бранећи линију одбране дугу 25 километара.

До Липе је био обезбијеђен превоз из Брода и организован ручак за све посјетиоце.   

Translate »