Обиљежена годишњица страдања Срба у Сијековцу

Служењем парастоса и полагањем цвијећа код спомен цркве Огњене Марије, 26. марта одата је почаст за 46 Срба из Сијековца које су прије 29 година убили припадници регуларних снага Републике Хрватске заједно са паравојним хрватско-муслиманским формацијама из БиХ.

Обиљежавању је присуствовао и велики број званичника Републике Српске међу којима и предсједник Борачке оранизације Републике Српске Миломир Савчић.

Обиљежавање годишњице страдања Срба у Сијековцу почело је поменом који је служио Владика зворничко-тузлански Фотије, након чега је освештан крст у порти храма, а на величину злочина и страдања подсјетио је и сам Владика Фотије.

-Убијени су невини људи у својим кућама само зато јер су били православни Срби. Село Сијековац, Мали Париз, како су га некада звали, доживјело је трагичну судбину нападом дојучерашњих комшија Хрвата, ХОС-а и паравојних формација Ханџар дивизије. Остала је пустош, пострадали, срушене цркве, куће и многе људске судбине. Народу на овом простору, који је тек заборавио страдање у Јасеновцу, Јадовну и другим стратиштима у Другом свјетском рату запријетила је иста пошаст и идеологија. На оваквим мјестима страдања морамо се учити опраштању за пострадале и за оне који су учинили злочине како би остали људи – рекао је између осталог владика Фотије.

Предсједник Борачке организације генерал Миломир Савчић је истакао да је злочин у Сијековцу извршен уз добру припрему и план који је осмишљен на нивоу главног штаба Хрватске.

-Нападнут је Сијековац, мјесто у дубини територије Брода што је катастрофална ситуација за војну јединицу кад се дејство испољи у њиховој позадини. Било је смишљено да се унесе паника, да се нанесу губици и учини злочин над српским становништвом. Овдје су живјели Срби и Бошњаци и немогуће је одвојити циљ по националној припадности, што говори о добро планираном дејству да се страшним злочином нанесу губици, да се створи страх код становништва и да се становништво у дубини територије према ријеци Сави натјера да напусти ове просторе. Боли што је само један од учесника овог злочина одговарао пред правосудним органима – рекао је предсједник Савчић.

За само један час, 26. марта 1992. године убијено је 9 цивила од којих је најмађа жртва био Драго Милошевић (17) а најстарија Васо Зечевић (77), а запаљено је или уништено 15 кућа.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да се тешки злочин учињен над српским цивилима у Сијековцу не смије заборавити и да одговорни морају бити кажњени.

– Ово је било мјешовито мјесто гдје су живјели и српски и бошњачки народ, али су само страдали Срби, и то од регуларних јединица државе Хрватске – истакао је Вишковић.

Вишковић је указао се, упркос томе, Срби оптужују да су окупатори, да су дошли да некога тероришу или прогоне са својих огњишта.

– Тако нам се сервира све ове године након ратних дешавања у БиХ. Међутим, истина је сасвим другачија. Ови људи су били у својим кућама, на својим огњиштима, на својој дједовини – рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да је то био организован напад из друге државе и окупација простора тадашње БиХ, а сада Републике Српске.

– Та окупација од почетка марта 1992. године у тадашњем Босанском Броду, а данашњем Броду, трајала је до октобра. У тих седам мјесеци окупације убијено је више од 500 људи. По ослобођењу Брода нађене су многе масовне гробнице у којима су били цивили, невино страдали грађани овог простора, од дјеце, до стараца и жена, који се ни на који начин нису могли третирати као војна мета или као нека претња било коме. Република Српска и њене институције никада док постоје неће дозволити да се то заборави- рекао је Вишковић.

Након помен парастоса, код спомен цркве у Сијековцу положени су вијенци и цвијеће.   

Translate »