Обиљежена годишњица страдања Срба у Кравици

У селу Кравици код Братунца 05. јануара 2021. године обиљежена је 28. годишњица муслиманског злочина над Србимa овог и околних села.

Помену Србима страдалим у Кравици присуствовао је и предсједник Борaчке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Предсједник Савчић рекао је да се српски народ данас, као и претходних година, присјећа невино страдалих сународника, надајући се да ће кад-тад доћи до правде.

„Правда може бити задовољена када они који су одговорни за злочин који се десио овдје и на многим другим мјестима буду одговарали. Правда ако није иста за све, онда то није правда, као и право“, поручио је Савчић.

Он се осврнуо и на иницијативе које посљедњих дана долазе из Сарајева и неких свјетских центара моћи, а помињу потребу мијењања Устава БиХ и Дејтонског споразума, оцијенивши да је то враћање на почетак деведесетих година прошлог вијека када је дошло до рата.

„У те промјене не треба ићи да не бисмо поново имали нека нова мјеста страдања и вјечито се вртили у том зачараном кругу несреће“, рекао је на обиљежавању у Кравици предсједник Савчић.

Изасланик предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да истина о српској борби и страдању тешко продире у свијет и да због тога стално треба подсјећати генерације на жртве које је српски народ дао за своју слободу у посљедњем рату у БиХ.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица подсјетио да су Аустро-Угарска и НДХ у два свјетска рата имале планове да униште Србе западно од Дрине, што је у посљедњем рату био циљ муслиманског руководства.

„То се није догодило захваљујући Војсци Републике Српске и одлучности српског народа да се бори да сачува своја огњишта, дајући огромне жертве. Те жртве не смијемо заборавити и треба их помињати и одавати им почаст иако због пристрасног правосуђа нико није одговарао за српске жертве у овом крају, што је срамота међународне заједнице и правосуђа“, рекао је Торбица.

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици, код Братунца служен је парастос за 158 српских цивила и војника из овог мјеста и околних села погинулих у посљедњем рату, од којих су 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице и братуначких села на Божић, 7. јануара, 1993. године.

Одата је почаст и прислужене су свијеће за покој душа настрадалих.

Изведен је комеморативни програм ради подсјећања на српска страдања у средњем Подрињу. Делегације су положиле цвијеће код централног споменика у Кравици подигнутог за 3.267 Срба из регије Бирач, који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Цвијеће је положио предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, изасланик предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица, те општинске, регионалне и републичке делегације организација проистеклих из рата, као и начелници општине Братунац Срђан Ранкић и Сребренице Младен Грујичић.   

Translate »