Обиљежена годишњица страдања Срба Озрена

Маршом мира и поменом страдaлим борцима Војске Републике Српске на Озрену је 10. септембра обиљежена 24. годишњице страдања Срба планине Озрен.

Масовно страдање догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године када је на ово подручје кренула офанзива 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда „Ел муџахид“, уз подршку НАТО авијације. Тада је спаљено 30 српских села.

Са овог простора у периду од 10. до 24. септембра 1995. године са огњишта је протјерано 1.920 породица или 7.680 људи. Погинуло је 459 бораца ВРС, док их је 412  нестало. Још се трага за 126 несталих.

У овогодишњем „Маршу мира“ на Озрену учестовало је више од 600 учесника, а помен страдалима одао је и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је присустовао парастосу у озренском селу Стог, те је положио вијенац на Спомен обљежје страдалима у овој непријатељској офанзиви.    

– Ово је једно од ратишта гдје је војска живјела можда у најтежим условима, када је у питању позадинско обезбјеђење, односно снабдјевање свим потрепштинама за вођење рата. И издржали су све до задњег дана, све док се НАТО пакт није укључио – рекао је на обиљежавању генерал Савчић.

– Нажалост и послије толико година ово је злочин без казне, и управо зато се окупљамо овдје да одговарају они који су чинили злочине – поручио је генерал Савчић. 

За злочин који су Возућани претрпјели је изостала казна. Једина пресуда до данас изречена је Расиму Делићу. Упркос чињеници да је на мјесту гдје су се данас окупили Срби пронађена гробница са 21 тијелом, од чега већином обезглављених, као и да постоје докази о бројним другим злочинима.

Данас се пред Судом БиХ води поступак против команданта 3. Корпуса Сакиба Махмуљина, који је командовао јединицом муџахедина који су починили бројна звјерства над Србима.

 

Стазу егзодуса, дугу 22 км, учесници су препјешачили за приближно 7 сати. Од Тумара,преко Бријеснице Горње, Малчића, Каменице, до цркве Светог Ђорђа у Стогу.

Возућа је данас опустјела и оживи само током „Марша мира“. Осим понеког повратника, Срба готово да нема.   

Translate »