This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Wed Oct 27 1:46:43 2021 / +0000 GMT

Обиљежена годишњица егзодуса Срба из Западне Славоније
У Градишци је 01. маја обиљежено 24 године од егзодуса Срба из Западне Славоније. Тада је погинуло 283 Срба, а протјерано 15 000. Помен погинулим и убијеним Србима служен је у цркви Пресвете Богородице у Градишци.

У Градишци су положени су и вијенци на спомен-плочу страдалим Србима из западне Славоније, а са моста су спуштени вијенци и цвијеће у ријеку Саву у знак сјећања на све жртве егзодуса.

Обиљежавању је присуствовала делегација Борачке организације Републике Српске предвођена предсједником Предсједништва Душком Милетићем, као и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

У злочиначкој акцији хрватских оружаних снага "Бљесак" на Западну Славонију, која је била под заштитом УН, убијено је или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце. Око 15.000 Срба протјерано је из тог дијела Хрватске.

Док су Срби бјежали преко "моста спаса" на ријеци Сави према Републици Српсој, Хрватска војска их је гађала авионским бомбама, топовским гранатама и снајперским мецима. Око 1 450 припадника Српске Војске Крајине је заробљено, већина на превару уз помоћ снага УН.

Ова операција није била ни легална ни легитимна, јер је нападнутно подручје, које је тада било под заштитом УН. Циљ је био успостављање суверенитета Хрватске на том простору, али и протјеривање српског становништва.

Хрватска је годинама опструисала процес тражења жртава Бљеска, а прве есхумације посмртних остатака почеле су тек 2010. године. Хрватски генерали који су испланирали и извели акцију Бљесак, још су на слободи, овјенчани славом хрватских националних хероја.

Парастос за погинуле у хрватској војној агресији "Бљесак" служен је и у Цркви Светог Марка у Београду.

 

 


Post