Обиљежена годишњица Пробоја Коридора

На Дугој Њиви код Модриче 21. јуна 2020. године обиљежена је двадесет осма годишњица Пробоја Коридора. Обиљежавању су присуствовали највиши званичници Републике Српске,  српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић,  начелник општине Модрича Младен Крекић,  представници више oпштинских борачких организација док је обиљежавању у име Борачке организације Републике Српске присуствовао предсједник Предсједништва Горан Рогић.

Догађај је ове године обиљежен на скроман начин, односно у складу са мјерама превенције ширења заразе вирусом корона и забране јавних окупљања у већем броју.

У манастиру Светог пророка Илије његово преосвештенство владика зворничко – тузлански Фотије са свештенством служио је Свету архијерејску литургију, а потом је одржао парастос испред Споменика борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

На Споменик погинулим борцима цвијеће су у име институција Републике Српске положили  српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик и министар Милуновић. Потом су по једну ружу положили представници Борачке организације, посланици Народне Скупштине РС, министри у Влади РС, представници општина Прњавор, Брод, Шамац, Дервента, Пелагићево, Вукосавље и Модрича, делегације Трећег пјешадијског РС пука, МУП-а, учесници марша „12 километара за 12 бањалучких беба“ из Осјечана и остале невладине организације и удружења проистекла из Одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске.

„Ово је важан дан у историји нашег народа и сврстава се у најважније датуме за наше национално ослобођење. Пробој коридора је спојио западни и источни дио Републике Српске. Важно је да се овдје окупљамо и присјећамо тог догађаја. Донесена је храбра одлука од стране наше војске и тадашњег политичког руководства у вријеме када су уведене санкције, забрањени летови и није било могућности да се допреми кисеоник за бебе у бањалучкој болници, које су нажалост преминуле. Ни њихова смрт није пробудила савјест на нивоу Уједињених нација и било је логично да се на овај начин приступи интегрисању простора и пробоју Коридора живота. Желим да изразим захвалност свим учесницима пробоја Коридора јер без ове побједе можда неби било ни Републике Српске.“, изјавио је српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик.

У свом обраћању Министар Милуновић је подсјетио на значај ове битке.          „Ово је била једна од најважнијих битака у Одбрамбено – отаџбинском рату. Преко милион људи је било у окружењу и нисмо имали другог избора него да у једној офанзивној операцији извршимо пробој Коридора и спојимо се са матицом Србијом. Из тог разлога је битка и названа Коридор живота. Покушали су да нас стрпају у гето, бебе су умирале због недостатка кисеоника, а каква би била судбина свих нас да овај пробој није извршен велико је питање. Наша је обавеза да обиљежавамо овај датум, да славимо побједу и да се присјећамо наших погинулих у овој бици – рекао је Милуновић.

-У овој акцији 413 бораца дало је своје животе. Њима у помен и част служили смо парастос, прислужили свијеће и цвијеће. Сада је на нама, на Борачкој организацији Републике Српске, да у неком наредном периоду, заједно са представницима наше власти, покушамо обезбједити што могуће боље услове за живот наших категорија које представљамо, поготово породица које су дале своје најмилије у Одбрамбено-отаџбинском рату – рекао је Рогић на овом обиљежавању.   

Translate »