This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Mon Jun 17 12:34:00 2024 / +0000 GMT

Обиљежена 82. годишњица устанка против фашизма
Поводом обиљежавања 27. јула – Дана устанка народа БиХ против фашизма у Другом свјетском рату, на Бањ брду код Бање Луке положени су вијенци на споменик и одата пошта палим Крајишницима у Народно-ослободилачком рату.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Предсједништва Борачке организације Горан Рогић.

У име Града Бањалуке, вијенац је положио градоначелник Драшко Станивуковић, који је, између осталог, поручио да смо дубоко свјесни свих жртава, које смо морали проћи да би данас били своји на своме.

– Овај плато је мјесто одакле се и најбоље види слобода, најљепши поглед на највећи град у Републици Српској. Наше је да се овдје окупљамо – казао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, три важне поруке могу се послати са сваког спомен-обиљежја.

– Прва је да је наша дужност да их градимо и сада након 30 година радимо спомен-обиљежје борцим погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату, али и обнављамо их. Данас јесте императив да и овај споменик на Бањ брду обновимо у сарадњи са надлежним институцијама. А онда када испунимо те завјете, да градимо и обнављамо спомен-обиљежја, трећа дужност јесте да будемо овдје. Ови споменици за нас су и путокази и свјетионици, али и мотивација за будуће подвиге – казао је градоначелник.

Предсједник СУБОНР-а Бањалука, Љубица Тадић казала је да и на овај начин гаје тековине народноослободилачке борбе и чувају лик и дјело бораца НОР-а.

– Хвала свима у име хиљаду погинулих бораца Бањалуке, 3.000 учесника бораца и 305.000 погинулих за слободу и свима онима који су одавде из ове партизанске кућице на Бањ брду покренули устанак  – казала је она и захвалила Граду и на овогодишњој подршци у организацији.

Поводом обиљежавања 82. годишњице устанка против фашизма, вијенце су положиле и делегације Градског СУБНОР-а Бањалука и њихови гости из Београда, делегације Владе Републике Српске, Амбасаде Руске федерације, представници Трећег Република Српска пјешадијског пука, Удружења логораша 2. свјетског рата, те удружења проистекла из протеклог рата и многи други.

 

 


Post date: 2023-10-12 13:09:11
Post date GMT: 2023-10-12 12:09:11
Post modified date: 2023-10-12 13:09:16
Post modified date GMT: 2023-10-12 12:09:16

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com