Обиљежена 78 годишњица битке на Козари

У организацији влада Републике Српске и Србије, на Мраковици је 4. јула обиљежена 78. годишњица битке на Козари на чијим је антифашистичким тековинама касније настајала и Република Српска.

Због епидемиолошке ситуације ове године је у мањем броју одата почаст цивилима и борцима страдалим на Козари.

У помен жртвама испред спомен-крста на Мраковици је служен парастос, а на централном су спомен-обиљежју званичне делегације положиле вијенце. Међу бројним званицама обиљежавању на Козари присуствовао је и предсједник Предсједништва Борачке организације Горан Рогић.

У љето 1942. народ Поткозарја пред налетом непријатеља није имао избора, спас је потражио на Козари, у збијегу је било 80 хиљада жена, дјеце и стараца.

У Козарачкој офанзиви заробљено је и у логоре одведено 68 хиљада људи, а убијено 35 хиљада цивила.

– Споменућу да је Козара дала више од 21 хиљаде бораца а њих 9.932 су погинула и њихова имена су записана на меморијалном зиду – навео је Вељко Родић, предсједник СУБНОР-а града Приједор из реда потомака.

Српска као друштво функционише на тековинама свега што је дала Козара, али и многа друга мјеста широм Републике Српске, поручила је предсједница Републике Жељка Цвијановић.

Српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је Козара несумњиво симбол борбе за слободу против фашиста и национално ослобођење, јер су Срби живјели и преживјели.

Подсјетио је да је само 3.500 партизана бранило збијег од више десетина хиљада цивила – жена, дјеце и стараца, које је напало 45 хиљада усташа и Нијемаца.

Сарадња Србије и Српске, настављена је и овим обиљежавањем. Зоран Антић, државни секретар Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања Србије поручио је да је Козара симбол страдања и борбе за опстанак српског народа.

– Говоре да смо ми геноцидни. Напротив, геноцид је извршен над српским народом и српски народ је највише страдао на овим просторима. И сви су други дужни да поштују српске жртве, а ми ћемо се трудити да заједничким радом и сарадњом на свим могућим мјестима обиљежимо страдање било код српског борца, цивила или недужног лица – нагласио је Антић.   

Translate »