Обиљежена 29. годишњица од формирања Прве србачке бригаде

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова на подручју општине Србац  је 07. јула обиљежена 29. годишњица од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, којој су, поред делегација из Српца, присуствовали бројни гости.

Међу њима су били предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, савјетник министра за борачко-инвалидску заштиту генерал Милан Торбица, припадници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ и представници Борачке организације општине Лакташи.

Церемонија је почела полагањем цвијећа на спомен обиљежју у Малим Ситнешима гдје је на овај датум по први пут постројена Прва србачка лака пјешадијска бригада, након чега је организовано полагање цвијећа и паљење свијећа код спомен-костурнице на градском гробљу и спомен-соби у Српцу.

Централни догађај је организован на заједничком спомен-обиљежју погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и Народноослободилачког рата.

Присутнима се обратио некадашњи потпуковник Војске Републике Српске и начелник Штаба србачке бригаде Вићо Kовачевић, који је подсјетио да се у редовима ове бригаде борило 3.338 бораца, од чега је своје животе положило њих 66, а за десеторицом бораца још увијек се трага.

Он је описао ратни пут који је трајао од постројавања на игралишту у Малим Ситнешима 7. јуна 1992. године, па све до прољећа 1996. године. Чланови бригаде прво су били ангажовани на обезбјеђењу границе са Хрватском у дужини од 42.5 километра, а затим су се храбро борили на многим ратиштима, дервентском, орашком, требавском, србобранском, озренско-возућком и градачачком ратишту.

“Борци србачке бригаде су на том ратном путу оставили трагове правих, часних бораца јер су често улагали и надљудске напоре у одбрани српских територија. Они су поштовали Међународне принципе ратовања и то треба да знају млади људи који у то вријеме нису били ни рођени, јер ће у будућности вјероватно бити у ситуацији да се боре за истину о рату чији смо ми били учесници”, рекао је Kовачевић.

Он је изразио задовољство што су данашњем окупљању присуствовали ученици основних и средњих школа и подсјетио још једном на потребу организовања часова у школама како би се указало на улогу србачке бригаде у протеклом рату и уопште на процес стварања Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, рекао је да је ратни пут бригаде примјер да није постојао никакав план и жеља Срба да протјерају несрпско становништво са својих огњишта.

“Морам истаћи чињеницу да је Прва србачка бригада примјер на којем смо разбијали тезу Тужилаштва у Хагу да је на простору, гдје је српски народ био већина, вршено етничко чишћење. Србац и борци србачке бригаде су најбољи су примјер да није постојао такав план већ управо супротно”, рекао је Савчић.   

Translate »