Обиљежена 21 година од Страдања Срба у Западној Крајини

У Мркоњић Граду је 10. октобра обиљежена 21 година од страдања Срба у Западној Крајини 1995. године. Парастос за страдале служен је у капели Светог апостола Марка на Православном гробљу у Мркоњић Граду, потом су положени вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице на овом гробљу, као и на Централном спомен-обиљежју погинулим борцима Oдбрамбено-отаџбинског рата на Тргу српске војске.

Обиљежавању је присуствовала и делегација Борачке организације Републике Српске предвођена предсједником Предсједништва БОРС-а Душком Милетићем.

У својим обраћањима бројни говорници су подсјетили да је Хрватска војска са јединицама такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране у септембру и октобру 1995. године напала 13 западнокрајишких општина и да је том приликом убијено 1.644 људи, да је са својих огњишта протјерано 120.000 Срба, а још 420 цивила и војника води се као нестало.

Нападнуто је и окупирано 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом – Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

У Мркоњић Граду је пронађена највећа масовна гробница са 181 српском жртвом, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумираним је 10 жена. На локалним гробљима пронађено је још 176 жртава.

Почињена је и велика материјална штета па је само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета износила је 680 милиона КМ

Још увијек ни Хашки трибунал и Тужилаштво БиХ никога нису процесуирали за ове злочине и разарања.foto-za-sajt

   

Translate »