Обиљежена 140. годишњица Невесињске пушке

Јубиларна 140. годишњица од како је српски народ Невесиња и Херцеговине подигао устанак против османилијске окупације обиљежена је 10. јула ове године у Невесињу.

Обиљежавању овог значајног јубилеа присуствоао је предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Душко Милетић који се  обратио окупљеним невесињцима и гостима који су дошли на  обиљежавање.

Предсједник Милетић поручио је да обиљежавање 140 година од прве невесињске пушке треба да буде путоказ за будућност и да подсјећа како се српски народ увијек у прошлости морао изборити за своју слободу.

– Сјећањем на прву невесиmiletic, nevesinjska puskaњску пушку и на све остале битке нашег народа, а посебно на одбрамбено-отаџбински рат, чувамо и јачамо Републику Српску, јер само нам је она гарант опстанка на овим просторима и гарант наше будућност – нагласио је Милетић.

Он је истакао да је српски народ познат као народ који је, можда од свих народа у Европи, па и на цијелој планети, најдуже и најупорније ратовао за право на живот, за покољења која долазе.

– Неки народи нису ни постојали толико дуго колико смо ми ратовали. Наша слобода се мјери вијековима страдања и жртвовања – рекао је Милетић и додао да је најдуже трајала борба против Османлија.

Предсједник Милетић је навео да у Невесињу још има потомака војводе Петра Радовића и других невесињских првака који су подигли и опалили невесињску пушку, те својим пушкама и слободарским срцем узбуркали цијелу Европу.

Милетић је поручио да ће Борачка организација учинити све да се „изравнају рачуни“ и да се неке институције „натјерају“ да раде ипсравно.

– Најприје мислим на Тужилаштво и Суд БиХ за ратне злочине. Неће моћи као до сада да се само на Србима доказују и Срби и назови Срби и Бошњаци и Хрвати и ини странци који су овдје дошли са предрасудама и инструкцијама – рекао је Милетић.

   

Translate »