This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Fri Oct 18 8:07:36 2019 / +0000 GMT

Обиљежен Видовдан - крсна слава Војске Републике Српске
У манастиру Осовица код Српца обиљежен је 28. јуна православни празник Видовдан - крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Свету архијерејску литургију и парастос српским војницима погинулим од Kосовског боја до данас служио је Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије.

Прослави крсне славе ВРС присуствовао је велики број гостију међу којима Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић, делегације већег броја општинских борачких организација, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар финансија Зора Видовић, потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић, начелник општине Србац Млађан Драгосављевић са сарадницима и други представници институција Републике Српске и БиХ, политичког, јавног и културног живота и невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Након литургије којој је присуствовало више стотина вјерника одржан је славски обред а након тога заједнички ручак уз културно-умјетнички програм у којем је наступило Српско црквено пјевачко друштво „Свети Георгије“ из Прњавора.

Према ријечима генерала Савчића Видовдан је дан сјећања, страдања али и храбрости и патриотизма и то је разлог што је Генералштаб ВРС прогласио Видовдан крсном славом ВРС.

Kомандант Трећег пјешадијског Република Српска пука Милан Радојчић рекао је да овај пук обиљежава крсну славу у складу са задатком који има, а то је његовање традиције Војске Републике Српске.

У обраћању присутнима, предсједница РС Жељка Цвијановић је рекла да грађани Српске треба да цијене слободу у којој данас живимо и буду поносни на Републику коју нам нико није поклонио, која се сама бранила и одбранила захваљујући онима што су узели пушке у руке, али и онима који су у том тренутку доносили одговарајуће политичке одлуке.

„Није случајно што Војска Републике Српске управо на Видовдан прославља крсну славу јер су се око овог датума у прошлости доносиле многе крупне одлуке којима је омогућена слобода нашем народу“, рекла је предсједница Цвијановић.

Према њеним ријечима, најважније битке које ће Српска водити у будућности биће у области образовања, запошљавања и развоја.

„На тај начин ћемо показати онима који су у рату дали своје животе или дијелове тијела да је наше опредјељење да и даље јачамо Српску“, рекла је Цвијановић.

Славу је свим борцима честитао Његово преосвештенство епископ Сергије.

Народна скупштина Српске Републике БиХ је 12. маја 1992. године, ради заштите српског народа на просторима БиХ, донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске кроз коју је прошло више од 210.000 бораца, а за одбрану Српске живот су дала њих 23.184.

 

 


Post