Обиљежен Дан Војске Републике Српске

У касарни „Козара“ у Бањој Луци 12. маја ове године свечано је обиљежен Дан Војске Републике Српске и 28. годишњица њеног формирања, као и Дан 3. Пјешадијског Република Српска пука.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је одао почаст страдалим борцима и подсјетио да је одлука Народне скупштине Републике Српске о формирању Војске Републике Српске била историјска те да је Војска дала немјерљив допринос у одбрани српског народа и вјековних огњишта.

– Војска Републике Српске формирана је као израз потребе у одбрани српског народа и његових вјековних огњишта. Да није формирана посљедице по српски народ би биле сличне обиму страдања у протеклим ратовима. Војска Републике Српске је имала историјску улогу да одбрани народ, огњишта и територију – рекао је предсједник Савчић поводом 12. маја – Дана Војске Републике Српске.

Обиљежавању Дана Војске Републике Српске присуствовали су и Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија,  министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, као и представници 3. Пјешадијског Република Српска пука на челу са командантом пука бригадиром Миланом Радојчићем.

Због епидемиолошке ситуације у Републици Српској овогодишње обиљежавање је организовано скромније и са мањим бројем присутних него претходних година. У знак помена погинулим борцима Војске Републике Српске служен је парастос, те потом положени вијенци и руже испред Спомен плоче на којој су исписана имена 23 731 погинулог борца Републике Српске.  

Обиљежавање Дана Војске организовано је на пригодан начин и у више општина и градова Републике Српске.    

Translate »