This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Sat Sep 19 16:05:42 2020 / +0000 GMT

Обиљежен Дан теслићких бригада
У Горњем Булетићу код Теслића 14. октобра ове године обиљежена је 28. годишњица од формирања Теслићких српских бригада, а обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Генерал Савчић је истакао да је ова бригада имала велику зону одговорности и да је уз друге бригаде успјела да одбрани слободу и демократију на чијим темељима се развија Република Српска.

На обиљежавању 28 година од оснивања Теслићких бригада предсједник општинске Борачке организације Драго Челаревић изјавио је да није задовољан данашњим статусом бораца. Он је указао да је незавидан однос надлежних према борачкој популацији, наглашавајући лош животни стандард српских бораца.

Теслићка српска бригада формирана је 14. октобра 1991. године од тадашње 19. партизанске бригаде. Због лакшег оперативног рада касније је подјељена је на Прву и Другу бригаду, које су укупно покривале 120 километара фронта.

У саставу теслићких српских бригада укупно се борило 11.600 бораца од којих је 3600 рањено, док је 550 погинуло.

Начелник теслићке општине Милан Миличевић сматра да припадницима борачке популације треба обезбједити достојан живот.

На спомен обиљежје погинулим српским борцима у Горњем Булетићу, гдје је служен молитвени помен, вијенце су положиле породице погинулих, делегација Борачке организације и других организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, начелник општине, представници општинског Културног центра и политичких партија.  

 

 


Post