Обиљежен Дан теслићких бригада

У Горњем Булетићу код Теслића 14. октобра ове године обиљежена је 28. годишњица од формирања Теслићких српских бригада, а обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Генерал Савчић је истакао да је ова бригада имала велику зону одговорности и да је уз друге бригаде успјела да одбрани слободу и демократију на чијим темељима се развија Република Српска.

  • Због тога треба одати признање и поштовање тој генерацији Срба и државном и политичком и војном руководству, што су на вријеме схватили шта треба радити. Тиме што смо урадили – мобилишући снаге за одбрану слободе и у каснијој фази стварање Републике Српске, успјели смо да сачувамо народ и сачувамо територију – рекао је Савчић.

На обиљежавању 28 година од оснивања Теслићких бригада предсједник општинске Борачке организације Драго Челаревић изјавио је да није задовољан данашњим статусом бораца. Он је указао да је незавидан однос надлежних према борачкој популацији, наглашавајући лош животни стандард српских бораца.

  • Ми имамо проблеме старе 24 или 25 година. Почев од проблема запошљавања наших бораца, од проблема стамбеног збрињавања, од борбе за статус Борачке организације у Републици Српској и многа друга права, али прије свега то је стандар бораца са којим ми нисмо задовољни – рекао је Челаревић.

Теслићка српска бригада формирана је 14. октобра 1991. године од тадашње 19. партизанске бригаде. Због лакшег оперативног рада касније је подјељена је на Прву и Другу бригаду, које су укупно покривале 120 километара фронта.

У саставу теслићких српских бригада укупно се борило 11.600 бораца од којих је 3600 рањено, док је 550 погинуло.

Начелник теслићке општине Милан Миличевић сматра да припадницима борачке популације треба обезбједити достојан живот.

  • На жалост данас је то врло тешко не само за оне који су оснивали Републику Српску и борили се за њу него и за све друге који живе у њој – рекао је Миличевић.

На спомен обиљежје погинулим српским борцима у Горњем Булетићу, гдје је служен молитвени помен, вијенце су положиле породице погинулих, делегација Борачке организације и других организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, начелник општине, представници општинског Културног центра и политичких партија.     

Translate »