Обиљежен Дан сјећања на егзодус сарајевских Срба

У Сокоцу је 16. марта 2020. године обиљежена 24. годишњица Егзодуса сарајевских Срба којом је одата почаст свим Србима који су током Одбрамбено-отаџбинског рата одбранили Српско Сарајево, али су након потписивања Дејтоснког споразума, када је оно припало Федерацији БиХ, били приморани да га напусте.

Ове године обиљежавање је, због епидемиолошке ситуације у Републици Српској, организовано скромније него претходних година.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић који је рекао да егзодус сарајевских Срба јесте жртва, али и својеврстан подвиг, доказ љубави, врхунског патриотизма и жеље да се буде са својим народом, по цијену остављања свега материјалног што су генерације прије њих стварале.

„Ми смо због тога данас овдје, и због оних који су јуначки одбранили српске дијелове Сарајева и због оних који су послије Дејтонског мировног споразума напустили Сарајево, када није било гаранција власти да ће Срби моћи мирно да живе на просторима на којима су вијековима живјели“, нагласио је Савчић.

Он је додао да су, уважавајући мјере Владе Српске у вези са заштитом здравља људи, представници борачких организација, града Источно Сарајево, општина Соколац и Пале одлучили да симболичним полагањем вијенаца на Централни крст на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу одају пошту погинулима и онима који су напустили Сарајево послије Дејтонског мировног споразума.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да сарајевски Срби јесу платили цијену потврђивања Републике Српске у Дејтону, али су са друге стране и даље поносни.

С једне стране жалимо за свим што смо оставили, знајући да су Срби били значајни у сваком сегменту живота града Сарајева, стварали инфраструктуру, културу, били уважени и много важан народ за данашњи град Сарајево, али, ево, опет је било снаге и способности да се од 1996. до данас поново направи средина угодна за живот“, нагласио је Вуковић.

Он је подсјетио да је од прошле године 16. март, Дан сјећања на егзодус сарајевских Срба, уврштен у ред догађаја које обиљежава Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, чиме је добио карактер догађаја од важности за Српску.

На централни крст на „Малом Зејтинлику“ поводом 16. марта – Дана сјећања на егзодус сарајевских Срба вијенце су положили делегација Борачке организације Републике Српске, Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије, града Источно Сарајево  и  борачких организација и општина Соколац и Пале.

На Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу, насталом у егзодусу сарајевских Срба, сахрањено је скоро 1.000 српских бораца, чији посмртни остаци су пренесени са подручја српских општина које су након Дејтонског мировног споразума припале Федерацији БиХ.   

Translate »