Oбиљежен Дан сјећања на дјецу убијену и уморену у НДХ

Служењем парастоса за сву убијену и уморену дјецу у Независној Држави Хрватској (НДХ), обраћањима и полагањем вијенаца, у Горњем Јеловцу у засеоку Мацуре код Приједора, први пут је 19. јула 2021. године обиљежен Дан сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у НДХ.

Парастосу је присуствовао предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Републике Српске, посланици у Народној скупштини Републике Српске, челни људи градова и општина Поткозарја, те представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, СУБНОР-а Републике Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. Обиљежавању је присуствовао и академик Матија Бећковић као и Никола Вучен предсједник Смедеревачке Паланке из Србије.

Парастос је служен код масовне гробнице у засеоку Мацуре, гдје је сахрањено 312 убијених из Јеловца и околних села, међу којима 75 дјеце млађе од 14 година.

Услиједило је и полагање вијенаца и цвијећа, а затим обраћање званичника и пригодан умјетнички програм.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да мржња која је довела до страдања српског народа у Другом свјетском рату у Независној Држави Хрватској ни данас уопште није смањена и да би се у овом тренутку све то на неки начин поновило, када би за то било прилике, као што је то било и 1991. године.

Додик је поручио да се не смије дозволити да се изгубе основне вриједности и да се мора радити на освештавању о значају Републике Српске која је настала у крви и слободе коју, за разлику од других народа, српски народ није предавао окупаторима раширених руку. ”Зато је мој апел и овдје – окупимо се око Републике Српске, која је једина `политичка партија` која вриједи. Све је друго карикатура. И нико нема право да каже да није добио ништа од Српске. Сви смо добили од Републике Српске”, навео је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова до сада установио 31 догађај од републичког значаја, а то је условила бурна историја српског народа, поготово у Другом свјетском рату.

“Сада први пут организовано посвећујемо пажњу дјеци. Њих 74.642 је уморено. То је оно што знамо. Само три града у Републици Српској имају више становника него што су усташе умориле дјеце с ових простора”, рекао је Милуновић.

Он је најавио да ће и Шушњар код Санског Моста бити уврштен у ове догађаје, јер је ту без испаљеног метка у неколико дана убијено 5.500 Срба, Јевреја и Рома, а значај је тиме већи јер се налази у Федерацији БиХ.

Академик Матија Бећковић изјавио је да је једина српска географија – “јамографија”, а памћење једина освета, те да би на тој мапи заувијек засвијетлило име засеока Мацуре у Горњем Јеловцу код Приједора, свједочећи да ни њега није заобишао геноцид.

“Хвала вам за част прве ријечи којом сте ме частили и пречастили на првој комеморацији Србима убијеним 1942. године, међу којима је било и 75 дјеце до 14 година у засеоку Мацуре”, рекао је Бећковић.

Он је оцијенио да битку са невиним жртвама никада није могао нико добити, да нико није јачи од невиног човјека и да нико није моћнији, светији и славнији од невине жртве, а свака невина жртва је друго име Исуса Христа.

“Истина неће у јаму, ма колико прећуткивана, бетонирана, заборављана, забрањивана и забашуривана била. Ниједан геноцид се не може разумјети, али се може свједочити истина, а истину нисмо говорили 80 година”, додао је Бећковић.

Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова одлучио је 12. октобра 2020. године да се у Републици Српској уведу још два комеморативна догађаја – Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ и Спасавање савезничких пилота 1944. године  – операција Халијард-Ваздушни мост, које се обиљежава у рејону добојског села  Бојанић.   

Translate »