Обиљежен Дан одбране Бијељине

Парастосом погинулим борцима у Цркви Светог Ђорђа, а потом полагањем вијенаца на Централно спомен обиљежје погинулим борцима, у Бијељини је 31. марта обиљежен Дан одбране Града. Организатор обиљежавања била је Борачка организација Града Бијељина, а обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Млађе генерације морају знати шта се заиста десило у Одбрамбено-отаџбинском рату поручио је предсједник Савчић приликом обиљежавања.
Српска војска није никог нападала, већ се се бранила на подручју Бијељине, а томе свједоче стотине докумената, подсјетио је Савчић.
Предсједник Савчић је рекао да је овај датум један у низу датума којима се шаље порука о истини. Додао је да у свим сукобима у свјету осим страдања становништва и материјалног разарања, страда и истина.

-Данас 26 година послије ових догађаја имамо двије потпуно различите истине. Једна, коју су наводно утврдили они који су професионално задужени да се баве истраживањем, доказивањем и документовањем, тврде да су Срби напали Бијељину како би преузели власт. Ако се погледају документи тога времена видјеће се да су Срби имали апсолутну власт, јер су били најбројни на изборима који су претходно одржани – рекао је Савчић.

Он је додао да је друга неистина то да су српске паравојне снаге напале  нанаоружано српско становништво и починили злочин.

-На срећу имамо документе, и то несрпске, који доказују супротно. Сам командант муслиманске паравојне јединице „Црни лабудови“ говори о томе како су на данашњи дан прије 26 година, како је он рекао – поваљали више Аркановаца – а да су они имали тројицу погинулих, казао је генерал Савчић.

Он је нагласио да то потврђује да се не ради о нападу на ненаоружани српски народ. Због свега наведеног веома је битно обиљежавати значајне датуме из наше новије историје, како би се права истина пренијела генерацијама које долазе.

Предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић истакао је да 31. март борци обиљежавају поносно.

-Тих година српски народ се добро организовао и уз помоћ тадашње ЈНА, Бијељина је одбрањена и остала је под контролом Војске Републике Српске.  Да тих дана није одбрањена сигурно не бисмо данас били на овим прсоторима и овај дан ћемо са поносом увијек славити – рекао је Стевановић.

Сво вријеме рата Бијељина је била жила куцавица Републике Српске и Републике Српске Крајине.

-Знамо да је Бијељина наслоњена на Србију што значи да је кроз њу пролазио Коридор живота и једном рјечују Република Српска не би могла постојати да град Бијељина није остао у рукама  Војске Републике Српске – казао је Стевановић и нагласио да овај датум никада не смијмо заборавити, јер су тих дана многи полижилу животе за Републику Српску, али и да би спасили становништво Бијељине.

Прије полагања вијенаца и цвијећа на споменик на градском тргу, у Цркви Светог Ђорђа служен је парастос за борце погинуле у Одбрамбено-отаџбинском рату. Након парастоса и полагања вијенца, у Центру за културу „Семберија“ приређен је пријем и приказана изложба ратних фотографија.
У борбама за одбрану Бијељине од паравојних муслиманско-хрватских фомација учествовале су снаге тадашње ЈНА и Територијалне одбране српског народа.

   

Translate »