Обиљежен Дан несталих и погинулих Републике Српске

У порти Манастира Светог Николе на Озрену обиљежен је 30. августа Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату  Републике Српске.

Служен је парастос погинулим и несталим, а потом  су положени вијенци и цвијеће код спомен-крста.

Вијенце и цвијеће су положили предсједник Владе Радован Вишковић, делегације институција Републике Српске, Савеза општина и градова Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука, републичке организације и удружења, као и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. У име Борачке организације Републике Српске обиљежавању је присуствовао члан Предсједништва БОРС-а Душко Митрић.

У свом обраћању премијер Вишковић је рекао да Српска потражује 1.652 нестала лица и да се са српским жртвама нико неће играти.

Досадашњи рад Института за нестала лица БиХ оцијенио је срамнин, наводећи да је Институт од 2008. године идентификовао свега 265 лица, што је број који су годишње проналазиле институције Републике Српске.

Вишковић је истакао да већ 25 година они који треба да кроје правду на овим просторима не желе да виде страдања Срба.

Премијер Српске је поручио да је Озрен херојски и непобједив, на шта опомиње спомен-кип најмлађег погинулог војника Војске Републике Српске Споменка Гостића.

Република Српска још потражује 1.652 нестала лица, од којих 1.013 цивила, 626 припадника Војске Републике Српске и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

У темеље Републике Српске живот је уградило 23.749 бораца и 6.481 цивил, а највећа страдања била су током 1992. године када је било око 13.000 српских жртава.

Од ове године Дан несталих се обиљежава 30. августа, а не 15. септембра како је било раније.   

Translate »