Обиљежен Дан Гатачке бригаде

У Гацку је 07. августа ове године, парастосом, откривањем и освећењем споменика погинулим гатачким борцима, обиљежен Дан Гатачке бригаде Војске Републике Српске. На овај дан прије 26 година, бригада је кренула на свој први ратни задатак, а током  Одбрамбено-отаџбинског рата за Републику Српску животе су дала 153 њена борца.

Гатачка бригада је током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата дала немјерљив допринос у одлучујућим борбама за стварање Републике Српске, посебно на херцеговачком  ратишту.  Међутим,  храброст и ријешеност да се помогне саборцима на свим фронтовима красила је борце гатачке бригаде током читавог рата.

Обиљежавању Дана бригаде присуствовао је и предсједник Борачке организације генерал Миломир Савчић који је у свом обраћању рекао да су борци гатачке бригаде били познати по својој храбрости.

„Данас нам недостаје јединство, да нестану искључивости, не само у политици, него и у свакодневном животу међу обичним људима, јер је то једини гарант да ћемо сачувати будућност потомцима“, истакао је предсједник Савчић.

На приједлог ОБО Гацко а уз сагласност БОРС, овом приликом је уручена Златна значка Борачке организације ратном команданту Херцеговачког корпуса Радовану Грубачу. Највише признање Борачке организације генералу Грубачу уручио је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

Свечаном откривању споменика и парастосу погинулим борцима, присутвовали су бројни званичници и представници политичког живота Херцеговине, Републике Српске и региона.

Иначе Споменик посвећен гатачким борцима је рађен по идејном рјешењу архитекте Ранка Окуке. Изградња је коштала око 440.000 марака, а новац је обезбијеђен из буџета општине Гацко.

   

Translate »