Обиљежен Дан Борачке организације – Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата

У свим општинама и градовима Републике Српске обиљежен је 14. фебруара Дан Борачке организације – Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата. Централна овогодишња свечаност организована је у Вишеграду гдје је обиљежено и 215 година од подизања Првог српског устанка.

У Манастиру Добрун служени су литургија и парастос, а потом су бројне делегације положиле вијенце на Централни споменик на Тргу палих бораца.

У манастиру Добрун Свету архијерејску литургија служило је братство манастира а присуствовали су јој предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић,  представници бројних општинских борачких организација, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, изасланик предсједника Српске Милорад Којић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Драган Вуковић, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, те представници Владе Србије.

Код споменика погинулим браниоцима Српске, гдје је настављен програм обиљежавања овог значајног датума, цвијеће су положиле делегација Борачке организације Републике Српске, министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, делегације више општинских борачких организација, делегација Трећег пејшадијског Република Српска пука ОС БиХ, делегација више организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, те државни секретар министарства за рад и запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Антић.

Ствараоци Српске, њихове породице и ратни војни инвалиди не смију бити заборављени, а Република Српска мора бити изнад свега, поручено са Централног обиљежавања Дана бораца Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић казао је у свом обраћању да БОРС мора да има национални, корективни и патриотски карактер и да се не смије сврставати у било које политичке блокове.

„Нисмо у потпуности задовољни  положајем бораца и не можемо бити док год постоји и један отворен проблем и једног демобилисаног припадника ВРС. Мора се наставити рад и на рјешавању свих отворених питања. Ми јесмо невладина организација, али нисмо антивладина и нисмо антиопозициона“, рекао је Савчић.Предсједник Савчић је додао да је улога Борачке организације у друштву посебна и да борци заслужују бољи положај, како економски, тако и друштвени.

„Ми морамо остати патриотска и национална организација која ће се, прије свега, бавити проблемима бораца и питањима од интереса за Републику Српску у виду корективног фактора“, истакао је Савчић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да су све власти покушавале да побољшају положај борачких категорија и да су у том циљу донесени бројни закони.

„Године 2007. први пут је успостављен борачки додатак на годишњем нивоу, а на мјесечном нивоу 2012. године. Ове године право на мјесечни борачки додатак имаће више од 82.000 бораца. Ако томе додамо да ће и ове године у првом кварталу борачки додатак добити 73.700 бораца, ријеч је о великом броју заштићених одређеним накнадама“, истакао је Милуновић.

Он је навео да је ријешен и проблем стамбеног збрињавања и да су збринути сви који су се налазили на листама, а ријеч је о 8.247 домаћинстава.

„У прошлој години Влада Српске је донијела одлуку да заштити борце који нису имали 15 година стажа, али су имали 15 година пензијског стажа са дуплим стажом учешћа у рату, и обезбијеђена су им новчана средства у износу најниже пензије у Српској. Прошле године су нађена рјешења за ортопедска помагала која су до тада била остваривана посредством Фонда здравства и многи ампутирци нису били задовољни таквим рјешењима. Сада сваки такав корисник добија средства већа него раније“, рекао је Милуновић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је за Републику Српску живот дао велики број бораца и да то не смије бити заборављено.

Командант Вишеградске бригаде Војске Републике Српске Лука Драгичевић рекао је да је српски народ увијек имао непријатеље који су жељели да ограниче његову слободу.

„У то вријеме Турци, а у ово вријеме неки други непријатељи су жељели да ограниче слободу српског народа. То је суштинска веза између Првог српског устанка и одбрамбено-отаџбинског рата“, навео је Драгичевић.

Предсједник Борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да је ова организација има добру сарадњу са општином, да је велики дио средстава који је је добијен од општине усмјерен за помоћ незапосленим борцима и за лијечење породица погинулих бораца.


Овом приликом додјељена је и Златна значка Борачке организације Републике Српске постхумно Дражану Перендији, истакнутом борцу и члану Борачке организације, коју је преузео његов син Немања, а исто признање је добио и пензионисани пуковник Војске Републике Српске и дугогодишњи члан Борачке организацијe Светозар Аћимовић.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године било је ангажовано 215.671 припадника Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Организатор обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка је Борачка организација Републике Српске и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.   

Translate »