Обиљежен Дан Борачке организације – Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата

Широм Републике Српске 14. фебруара је обиљежен Дан Борачке организације Републике Српске – Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, а централна прослава ове године организована је у Вишеграду. Поред Дана бораца у Вишеграду је истог дана обиљежено и 216 година од подизања Првог српског устанка.  

Обиљежавању у Вишеграду присуствовала је и делегација Борачке организација Републике Српске коју је предводио предсједник БОРС-а генерал Миломир Савчић.

У обраћању присутнима предсједник Савчић је рекао да је овај дан посвећен борцима, али и обиљежавању Првог српског устанка, односно посвећен комплетној борби Срба кроз историју, за очување слободе, вјере и опстанак на просторима гдје вијековима живе.

„Данас треба одати пошту свим борцима који су у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату дали своје животе за одбрану слободе, одати признање и честитке свим припадницима Војске Републике Српске, Министарства унутрашњих послова на њиховој несебичној борби, жртвовању и ономе што су дали да се одбрани слободе“, рекао је Савчић.

Генерал Савчић је истакао да је данас за српски народ Република Српска нешто највриједније што има – пуна атономија, па можда и држава. „Према многим теоретичарима државе, народ који има законодавну власт, може рећи да има државу“, истакао је предсједник Савчић.

Он је навео да се значај борбе током Отаџбинског рата најбоље може видјети у окружењу, гдје Срби немају национални суверенитет. Ако се то погледа, мора се додатно цијенити борба Војске Републике Српске и одати признање онима који су заслужни за стварање Републике Српске.

„Та признања морају да буду у виду бриге за људе, да живе животом достојним човјека, онако како би то требало да буде“, нагласио је Савчић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је у свом обраћању да је ово један од најзначајнијих датума у историји српског народа и да је обиљежавање овог догађаја установила Влада Републике Српске.

„Први српски устанак представља почетак револуције која је српском народу донијела ослобођење од вјековног ропства под турском влашћу, културни и национални препород и стварање нове модерне српске државе“, истакао је Милуновић.

Он је навео да је врло значајно истаћи да је 23.000 бораца уградило животе у темеље Републике Српске у протеклом рату, да је ово прилика присјетити се свих њих, као и битака у којима је одбрањена Република Српска.

Државни секретар у министарству за рад, борачка и социјална питања у Влади Србије Ненад Нерић рекао је у Вишеграду да је овај празник обједињује српство.

„Значајан датум за Србију, за Републику Српску, за један народ који живи у две државе. Надамо се да ће овај датум бити обележаван и свих наредних година и да ће генерације које долазе неговати љубав према слободи и слободарски дух“, истакао је Нерић.

Код споменика браниоцима Српске положени су вијенци и цвијеће у знак сјећања  и одавања почасти свим погинулим борцима у протеклом рату.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.   

Translate »