This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export date: Sat Oct 31 10:25:47 2020 / +0000 GMT

Обиљежен Дан билећких ратника
Служењем парастоса и полагањем вијенаца код Споменика погинулим борцима Војске Републике Српске, у Билећи је 01. октобра 2020. године обиљежен Дан билећких ратника, као знак сјећања на дан када су 1991. године борци Билеће почели свој ратни пут у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Након парастоса, служеног у Спомен-храму Светог Василија Острошког и Тврдошког у Билећи, формирана је колона са заставама ратних јединица, а потом је услиједио дефиле до споменика погинулим српским борцима у порти Храма Светог Саве у Билећи.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, који је рекао да из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата носи најљепше успомене на билећке борце.

- Они су увијек без имало калкулације и резерве бранили сваку стопу српске земље. Не само оно што је територија општине Билећа, него и много даље од тога, тамо гдје су живјели Срби - казао је Савчић.

Предсједник Борачке организације општине Билећа Веселин Вујовић истакао је да се ове године први пут обиљежава Дан билећких ратника, као знак сјећања на дан када су почела борбена дејства на требињском ратишту и када су билећки борци почели свој ратни пут у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Било је тешко, по мјесец дана терена, скоро сваке друге ноћи борац је био мокар, промрзао, али и истрајан да се остане уз свој народ до краја и да се бори. Био је велики оптимизам, патриотизам и расположење народа да брани своју територију и свој народ – рекао је Веселин Вујовић.

Војвода Славко Алексић рекао је да је билећки ратник честит борац који носи Христа у себи и не чини злочине.

- Билећки ратник је, гдје год војевао, пронио славу овог краја и својих предака борећи се за своју отаџбину, за завјетне српске вриједности и за српски род - истакао је Алексић.

Код споменика погинулим борцима Војске Републике Српске у Билећи вијенце су положили предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, породице погинулих бораца, представници борачких организација Билећа, Требиње и Гацко, те начелник општине Билећа Миљан Алексић.

У Билећи је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату било ангажовано око 3.600 бораца, а страдала су њих 134.

 

 


Post