НЕВЕСИЊУ ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА ОТАЏБИНСКОГ РАТА

Светом литургијом, поменом погинулим борцима и полагањем цвијећа у Невесињу је данас обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и годишњица Првог српског устанка.
Након богослужења у Цркви Вазнесења Господњег, код Споменика слободе на Градском тргу цвијеће су положиле делегације Општине Невесиње и Општинске борачке организације. У Спомен соби на Гвозду упаљене су свијеће и одржан помен за све погинуле борце.
Предсједник Скупштине Општинске борачке организације Милан Шиљеговић каже да је обиљежавање данашњег датума прилика да се присјетимо бораца одбрамбено-отаџбинског рата и свих оних који су дали своје животе за стварање Републике Српске.
– Преко 23 000 припадника Војске РС и МУП-а, дали су своје животе за стварање Републике Српске и њихова жртва никада не смије бити заборављена – рекао је Шиљеговић. Он је нагласио да статус демобилисаних бораца ни данас, 25 година од завршетка рата, није адекватно ријешен, посебно у погледу запошљавања.
– Недопустиво је да само у Невесињу на евиденцији Бироа за запошљавање имамо преко 600 бораца, као и преко 30 дјеце погинулих бораца – истакао је Шиљеговић.
Бранећи своја огњишта у протеклом рату у Невесињу је погинуло преко 600 српских бораца, а током Другог свјетског рата животе је изгубило око 1.600 лица из тадашњег невесињског среза. У добровољачком покрету у ослободилачким ратовима Србије и Црне Горе (1912 – 1918) учествовало је преко 600 Невесињаца.
Равногорци обиљежили крсну славу
Општински одбор Равногорског покрета Отаџбине Српске у Невесињу је данас прославио крсну славу – Сретење Господње. Након свете литургије у Цркви Вазнесења Господњег у храму је преломљен славски колач. Равногорци су потом присуствовали обиљежавању Дана бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.
Равногорци су изразили увјерење да се српски народ више никада неће дијелити и да ће се увијек окупљати око најважнијих националних питања.

   

Translate »