НЕВЕСИЊЕ ИСПРАТИЛО ЛЕГЕНДАРНОГ КОМАНДАНТА НА ВЈЕЧНИ ПОЧИНАК

Уз војне почасти на мјесном гробљу Дреновик у Кифином Селу данас je сахрањен ратни командант Невесињске бригаде, пуковник Новица Гушић. У присуству родбине, сабораца и пријатеља опијело су служили епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени владика Атанасије са свештенством Епархије.
Претходно је у Дому културе „Небојша Глоговац“ одржан комеморативни скуп који је подсјетио на дјела, војничку вјештину, храброст и све друге врлине ратног команданта.
Посљедњем испраћају команданта присуствовао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, народни посланици, представници општина источне Херцеговине, борачких организација, завичајних удружења и бројни саборци.
Свештеник Радивоје Круљ рекао је за Новицу Гушића да је остао упамћен по храбрости, срчаности, хуманости и људскости, не само код својих сабораца него и код некадашњих непријатељских војника.
‒ Сва свједочанства говоре да овај човјек Христа и Јеванђеља никад није допуштао било шта што би укаљало чисте и часне побједе које је извојевао ‒ нагласио је Круљ.
Начелник општине Миленко Авдаловић је поручио породици и родбини покојног Гушића да могу бити поносни на свог сродника који је увијек био одан Невесињу и Херцеговини.
‒ Његове поуке, искуства и савјете и данас препричавамо и још чвршће остајемо у увјерењу да су његови путеви и ставови били исправни ‒ рекао је Авдаловић.
О животном и професионалном путу славног команданта говорио је предсједник Удружења Невесињаца у Београду пуковник Зоран Јањић. За свог колегу, саборца и старјешину рекао је да је био официр бурне каријере коме је историја дала прилику да се сврста у ред најславнијих личности Невесиња, Херцеговине и Републике Српске.
‒ Он је завриједио да га као свог најмилијег не доживљава само породица, него и сви саборци и други савременици ‒ истакао је Јањић.

У име породице говорио је предсједник Општинског одбора РВИ и командантов сродник Војин Гушић нагласивши да су пуковника вољели и саборци и родбина и да је увик улијевао повјерење и сигурност.
̶ Био је строг, али праведан старјешина, са пуно осјећаја за правду и истину ‒ истакао је Гушић.
Поштоваоци лика и дјела великог војсковође и родољуба достојанствено су се опростили од човјека који је својим војничким способностима, ауторитетом и људским врлинама стекао велики углед у народу и војсци током Отаџбинског рата.

   

Translate »