НА УДРЕЖЊУ ОСВЈЕШТАНО СПОМЕН ОБИЉЕЖЈЕ ПОНОСА И СЛОБОДЕ

У порти Храма светог пророка Илије на Удрежњу откривен je и освјештан Споменик погинулим борцима и настрадалим цивилима у отаџбинским ратовима са подручја Удрежња, Рабине, Јасене и Жуберина.
Мјештани, родбина и пријатељи српских јунака овим чином исказали су поштовање према херојима који су свој живот дали за слободу и правду.
На Спомен обиљежју налазе се имена добровољаца у ратовима Србије и Црне Горе 1912-1918, бораца и жртва фашистичког терора у Другом свјетском рату и Удрежњана погинулих у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.
Споменик је освјештао игуман Данило са свештенством Српске православне цркве. Претходно је у порти Храма светог пророка Илије служена света литургија и помен погинулим борцима.
Игуман Данило је рекао да ово мјесто и бројна страдалишта српског народа данас свједоче о васкрсењу и побједи показујући да зло нема дуготрајност и да љубав и милост имају снагу.
‒ Данашње сабрање нас не подјећа само на муку која се овдје десила, него и да жртва ових страдалника добија благослов и рађа плодове ‒ истакао је игуман Данило и додао да треба да будемо поносни што смо насљедници невино пострадалих људи.
У име мјештана Удрежња Љубиша Буквић је похвалио напоре Одбора за изградњу споменика и Црквене општине Невесиње који су се потрудили да страдалници овог и сусједних мјеста за сва времена остану у сјећању.
‒ Ови људи су се борили за темељ који се зове слобода и око њега сви треба да се окупимо и да заједно изграђујемо Републику Српску какву су они жељели ‒ истакао је Буквић.
Начелник општине Миленко Авдаловић подсјетио је да је Удрежње једно од најстрадлнијих мјеста Херцеговине и да су људи из овог села остављали кости по бројним стратиштима српског народа. Он је истакао снажну симболику споменика који је „окупио све хероје овог мјеста на три стране, као свето српско тројство“.
Предсједник Oпштинске Борачке организације Невесиње Синиша Шиповац рекао је да нас жртве предака опомињу да се више посветимо једни другима, да се помажемо и поштујемо.
‒ Овакви догађаји треба да нас окупљају, а битке које смо водили у посљедњем рату треба да нам буду наук да само слогом можемо градити бољу и љепшу будућност ‒ истакао је Шиповац.
Вијенце и цвијеће на освјештано спомен обиљежје положили су представници Општинске и мјесне борачке организације, општине Невесиње, Удружења Насљеђе, Ратних ветерана, Удружења старјешина Војске РС, Равногорског покрета и мјесне заједнице Удрежње.

   

Translate »