НА УДРЕЖЊУ ОБИЉЕЖЕНА 79.ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРПСКОГ ЖИВЉА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Богослужењем и полагањем цвијећа на спомен обиљежју у селу Удрежње данас је обиљежена 79. годишњица страдања жртава усташког злочина и првог оружаног отпора окупаторским јединицама у Другом свјетском рату.
Свету литургију у Цркви Светог пророка Илије служио је свештеник Младен Чалија. Након богослужења одржан је помен жртвама усташког терора, а код Спомен обиљежја представници Општинске борачке организације и Општине Невесиње положили су цвијеће.
Свештеник Чалија поручио је да српски народ мора бити сложан, треба да слави Бога и да прашта, јер не смијемо да робујемо мржњи и зависти.
„Треба да се сјећамо оног што смо доживили на данашњи дан и свега што је доживио наш народ 1941. да нам буде опорука, да се никад не понови. Славећи Бога и уважавајући друге да будемо достојни наследници наших предака“, нагласио је Чалија.
Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац рекао је да се на данашњи дан окупљамо како бисмо обиљежили годишњицу страдања српског живља на Удрежњу.
„Наши непријатељи су се увијек трудили да највеће злочине почине на наше вјерске празнике.Тако је било и овдје на Костадинов дан 1941. године, када су упали у село и побили 30 невиних људи“, истакао је Шиповац.
Начелник Одјељења за привредне и друштвене дјелатности Синиша Братић рекао је да му је велика част што присуствује данашњем обиљежавању помена жртвама из протеклих ратова, поручивши да су они дали свој живот за нашу слободу.
Удрежњани који су слободарско опредјељење и патриотизам показивали у свим бунама и устанцима 2. јуна 1941. године доживјели су масован покољ од усташке хорде само зато што су били Срби.
Према ријечима једног од мјештана Удрежња, Милосава Кљакића, ово село је више стотина година било насељено српским живљем, и управо због тога је било мета за наше непријатеље.
Потомци жртава и ове године, на 79. годишњицу, жељели су да се на достојанствен начин присјете првог страдања невесињског живља у Другом свјетском рату.

   

Translate »