Митровданске битке симбол одбране Невесиња и Српске

Свечаном академиом, светом архијерејском литургијом, служењем помена и полагањем цвијећа, у Невесињу је 07. и 08. новембра обиљежена годишњица митровданских битака вођених 1992. и 1994. године.

Ове битке су међу најзначајнијим у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату и симбол су одбране Невесиња и Републике Српске.

Обиљежавању годишњице митровданских битака присуствовало је и руководство Борачке организације Републике Српске предвођено предсједником БОРС-а Миломиром Савчићем и предсједником Одбора ратних војних инвалида и потпредсједником БОРС-а Војином Гушићем.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је у свом обраћању да су митровданске битке имале историјски значај не само за Херцеговину, већ за цијелу Српску.

– Ово је прилика кад се морамо присјетити својих сабораца који су дали животе за одбрану Српске и поставити питање да ли смо ми испунили обавезе према њима. Крајње је вријеме да са ријечи пређемо на дјела, баш онако како су то чинили наши саборци током рата – истакао је Савчић.

Командант Четвртог батаљона Невесињске бригаде Ранко Продановић подсјетио је да су прије 24 године на невесињско-мостарском ратишту здружене хрватско-муслиманске снаге извеле операцију „Бура 92“, чији је циљ био заузимање Невесиња, залеђа Мостара и Дубровника.

– Борци Невесињске бригаде у тим данима имали су само један циљ – одбранити своје Невесиње, своје породице али и читаву Републику Српску – рекао је Продановић.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић нагласио је да је митровданским биткама одбрањена Херцеговина и да су борци Невесињске бригаде дали огроман доприност у одбрани Српске. Додао је да Влада Српске у континуитету брине о борачкој популацији.

– Посљедњим законом о правима бораца установљена су бројна права којима је побољшан њихов положај. Имамо стабилну исплату инвалиднина, а стабилна је и исплата борачког додатка – рекао је Милуновић.

Вијенце на спомен-обиљежју на Гвозду, поред Борачке организације Републике Српске положили су изасланик предсједника Републике, представници Владе, Народне скупштине Републике Српске и више општинских борачких организација.

У борби против здружених јединица ХВО и тзв. Армије РБиХ, које су биле надмоћније у људству и техници, живот су изгубила 64 борца Војске Републике Српске.

   

Translate »