МИТРОВДАНСКЕ БИТКЕ 1992. И 1994. СВЕЧАНО ОБИЉЕЖЕНЕ У НЕВЕСИЊУ РАТНИ МИТРОВДАН ПОКАЗАО КАКО СЕ ЧУВА ВЈЕРА, ЧАСТ И ПОНОС

Светом архијерејском литургијом, ломљењем славског колача, поменом и полагањем цвијећа на спомен обиљежја у Невесињу су обиљежене Митровданске битке, Дан општине Невесиње и крсна слава Општинске борачке организације. Свечаностима су присуствовали високи републички званичници, народни посланици Српске и Србије, представници борачких организација и гости из источно- херцеговачких општина.
Митровданско молитвено сабрање почело је светом архијерејском литургијом у Цркви Светог Вазнесења Христовог у Невесињу коју су служили епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и владика будимљанско- никшићки Методије уз саслужење свештенства.
У порти Саборног храма обављен је славски обред.
‒ Прослављајући Митровдан присјећамо се подвига из 1992. и 1994. године када је овај дивни народ и град показао љубав према својој цркви, отаџбини и светињама ‒ рекао је владика Методије.
Он је нагласио да људи нису штедили ништа, па ни свој живот да положе и да тиме потврде љубав према ближњем.
Честитајући славу града и борачке организације владика Димитрије је рекао да су борци показали како се чува вјера, част, образ и слобода.
Код Централног спомен обиљежја бораца Херцеговине на Гвозду, споменика Новици Гушићу и Споменика слободе служен је помен и положено цвијеће, а у Спомен соби су упаљене свијеће.
Ранко Продановић, командант Четвртог батаљона Невесињске бригаде каже да је поносан на јединицу којом је командовао и која је током офанзива трпила најјаче ударе непријатеља.
‒ Цијена коју смо платили је била велика, угашене су многе породице, изгубили смо најбоље синове, али је остала утјеха јер је одбрањено Невесиње и створена Република Српска ‒ поручио је Продановић.
Министар рада и борачко – инвалидске заштите РС Душко Милуновић рекао је да је Митровданским биткама сачувана источна Херцеговина.
‒ У Отаџбинском рату било је много великих битака, али је одбрана Невесиња у два наврата 1992. и 1994. године и зустављен налет вишеструко бројнијег непријатеља, нешто што изазива дивљење и поштовање ‒ истакао је Милуновић.
Начелник општине Миленко Авдаловић каже да Митровдан већ 29 година асоцира на Невесиње.
‒ Упечатљива је била одлучност код бораца и официра, али и читавог народа да нема узмицања ‒ истакао је Авдаловић.
Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац каже да је Невесиње кроз историју често нападано, али никад покорено.
‒ Пресудно је било јединство народа и бораца, што најбоље показују Митровданске битке ‒ истакао је Шиповац.
У Невесињу се Митровдан обиљежава као дан страдања, али и велике побједе, наглашава члан Скупштине борачке организације РС Војин Гушић. Додаје да су данас када се сјећамо ових славних битака осјећања туге и поноса помијешана.
Митровданске свечаности организовали су Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, Борачка организација РС и Општина Невесиње.
Свети Димитрије се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, а 8. новембар је датум за који су везане најсвјетлије странице историје овог краја. Невесињцима су остале у сјећању митровданске офанзиве из 1992. и 1994. године када су припадници Невесињске бригаде показали несвакидашње јунаштво и храброст и одбранили народ и територију. Бранећи своја огњишта том приликом погинула су 64 српска борца.
За величанствену побједу над вишеструко бројнијим непријатељем Невесињска бригада је прва у РС одликована Орденом Немањића.

   

Translate »