Миломир Савчић: Тужилаштво БиХ диже оптужнице због норме као да цијепа дрва

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да је намјера Тужилаштва БиХ да се преко предсједника БОРС-а – прво његовог претходника Пантелије Ћургуза, а потом и њега, криминализује цијела Војска Српске, јер, како је нагласио, иду редом да прикажу да је Република настала, не борбом за слободу, него чињењем злочина.

Оптужница коју је против мене подигло Тужилаштво БиХ је лажна и измишљена, и то ћемо доказати на суду, рекао је у интервјуу за „Независне“ Миломир Савчић, предсједник Борачке организације РС.

„Добио сам поруку и мог пријатеља, америчког адвоката Питера Робинсона, који је експерт за догађаје око Сребренице. Он ми је дословно рекао да је био шокиран кад је чуо за оптужницу и чињеницу да ме неко уопште доводи у ситуацију када се ништа није десило са мном у вези што би могло бити предмет истраге“, рекао је Савчић.

НН: Како коментаришете оптужницу која је подигнута против Вас?

САВЧИЋ: Оптужница представља груби фалсификат догађаја окренутог за 180 степени у односу на оно што се конкретно дешавало у рејону Нове Касабе 13. јула, не од 11. до 15. јула како се тврди у оптужници.

НН: Шта се, по Вашем виђењу, десило у односу на те догађаје наведене у оптужници?

САВЧИЋ: О свему томе сазнања ћу са својим тимом одбране изнијети када за то дође вријеме. Могу рећи да сам ових дана добио много порука подршке. Добио сам поруку и мог пријатеља, америчког адвоката Питера Робинсона, који је експерт за догађаје око Сребренице. Он ми је дословно рекао да је био шокиран кад је чуо за оптужницу и чињеницу да ме неко уопште доводи у ситуацију када се ништа није десило са мном у вези што би могло бити предмет истраге, а камоли нечег другог.

НН: Разумијем да због планирања одбране не можете износити много детаља, али можете ли нам барем у основним цртама изнијети да ли се било шта у оптужници поклапа са догађајима?

САВЧИЋ: Пуно је тамо наведено лаичких ствари, пуно је непрофесионализма. Не мора неко бити професионални војник да разумије бар појмове и правилно тумачи. Дакле, шта се десило: У рејону Нове Касабе био је смјештен дио Заштитног пука Батаљона Војне полиције од краја 1993. због бољих услова смјештаја људства. Команда пука и остале јединице били су размјештени у Црној Ријеци у врло незадовољавајућим условима, у крајње лошим условима, под земљом у земуницама. Али тог критичног времена тамо се налази само десетак људи. Остали су на задацима на разним ратиштима РС, тежишно Трескавица и друго тежиште је било појачано обезбјеђење командног мјеста Главног штаба у Црној Ријеци и санирање посљедица напада муслимана код Сребренице и Жепе 26. јуна 1995. године. Запамтите овај датум. Тог 26. командно мјесто Главног штаба и више локација у оперативној дубини РС напале су снаге 28. дивизије према њиховим подацима са 1.200 војника. А мене тужилац ставља у улогу да ја нападам њих, а они нападају мене.

НН: Како тумачите тајминг када је Тужилаштво објавило оптужницу? Претходних мјесец дана било је много критика на рачун рада Одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ. Мислите ли да то има везе с тим, да „поправе“ статистику?

САВЧИЋ: Ја то не зовем статистиком, ја то зовем нормом. Али право не може имати норму. Право мора бити право, а не можете ви да прогласите одређен број људи кривима за нешто. То је потпуно наопако. Не ради се ту о цијепању дрва, па да имате норму коју морате исцијепати јер вам иначе послодавац неће дати плату. А ови се понашају као да цијепају дрва. Овдје је све наопако постављено. Једини начин да се натјерају и људи у Тужилаштву да се понашају професионално је да и они сносе санкције за све што се докаже да је потпуно измишљено. Зато постоје истраге. А овдје ни за четири године не може да се утврди шта се дешавало у том рејону, поред толико свједочења, пресуда и документације у Хашком трибуналу, поред експертизе експерта тужиоца Ричарда Батлера, која је допуњавана из предмета у предмет.

И нигдје се не спомиње то, осим што се спомиње да смо се ту налазили као мирнодопска формација. То је била наша касарна, а не као почетни напад на Сребреницу или било шта друго.

НН: Ако сам Вас добро разумио, Ви тврдите да ни у једном предмету до сада нисте довођени у везу с тим догађајима, осим што сте ту били стационирани као јединица?

САВЧИЋ: Тако је, база, касарна. Кажем вам, ми се бранимо, добили смо и похвале. 16. јуни се обиљежава у календару значајних датума РС као побједа Заштитног пука на Трескавици, гдје смо десетковали Седму муслиманску бригаду. Ми се тучемо ту горе.

НН: Ви, значи, нисте уопште били на том мјесту које се спомиње у оптужници?

САВЧИЋ: Ја ту нисам ни ногом крочио. У Касабу сам својом ногом крочио, гдје се наводно нешто десило 27. јула, негдје око поднева, када сам кренуо пут Дрвара пошто су пали Грахово и Гламоч. А прије тога сам провео осам-девет мјесеци у болници послије тешког рањавања.

НН: Имате ли неку врсту бриге, тјескобе, страха или нелагоде због процеса који ће сад услиједити?

САВЧИЋ: Не, моја снага је у истини, у подршци и љубави моје породице, мојих сабораца, сарадника, а и на крају крајева моја судбина је борба и спреман сам да је наставим да сперем љагу са свог имена и с имена своје елитне јединце и Војске РС и српског народа у цјелини.   

Translate »