Миломир Савчић разрјешен дужности предсједника БОРС-а

Скупштина Борачке организације Републике Српске одржала је 9. маја 2022. у Бијељини своју 3. редовну радну сједницу у садашњем сазиву. На дневном реду ове сједнице нашла су се прије свега питања из области функционисања и рада Борачке организације, с циљем да се унаприједи њен рад и превазиђу проблеми уочени у раду.

Сједницу Скупштине водио је потпредсједник Скупштине Немања Мочевић који је у складу са Пословником о раду Скупштине именовао радно Предсједништво које му је помагало у раду, чинили су га предсједник Борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић и Милика Радовић из Фоче члан Одбора ратних војних инвалида Борачке организације.

Сједница ја како и доликује српским борцима почела интонирањем химне „Боже правде“ те минутом ћутње за све погинуле и умрле борце Републике Српске.

На самом почетку сједнице извршена је верификацији мандата једног броја скупштинских делегата како би постали пуноправни чланови Скупштине. Тако су мандати верификовани Миладину Бајићу и Синиши Ивановићу из Источног Дрвара, Предрагу Шибаревићу из Бање Луке, Горану Модићу из Челинца, Радомиру Мајданцу из Градишке, те Душану Сладојевићу из Равногорског покрета Отаџбине Српске, покрета који је такође колективни члан Борачке организације.

Скупштина је ставила и ван снаге одлуку донијету на Скупштини Борачке организације одржане у мају 2021. године на Јахорини, којом су мандати Ранка Крајцера и Владимира Мачкића из Рибника, те Гостимира Радуловића из Бање Луке проглашени спорним, јер је констатовано да је поменута одлука са Јахорине донијета у супротности са одредбама Статута и Пословника о раду Скупштине БОРС-а. Такође Скупштина је ставила ван снаге одлуку са Јахорине о верификацији мандата Драгиши Тушевљаку из Источног Сарајева јер исти није присустовао поменутој сједници Скупштине на Јахорини.

Након поменутих измјена констатовано је да Скупштина БОРС-а у том тренутку броји 137 чланова, те да Скупштини у Бијељини присуствује 80 чланова, због чега постоји квроум за пуноважан рад.  

За саму сједницу Скупштине предложен је исцрпан дневни ред. Од уобичајених тачака које се усвајају на свакој сједници Скупштине као што је избор радних скупштинских комисија и усвајање записника са претходне сједнице, до разматрања Извјештаја о раду за 2022. годину и усвајања Програма рада за 2022. годину. Ипака најважнија тачка Скупштине  одржане у Бијељини била је трећа тачка дневног реда у којој се раправљало о стању у Борачкој организацији Републике Српске, узроцима, послиједицама и приједлозима мјера за превазилажење, а у оквиру ове тачке разматран је и приједлог (иницијатива) 58 чланова Скупштине БОРС-а у вези са опозивом тадашњег предсједника Скупштине БОРС-а Миломира Савчића.

Управо ова тачка изазвала је полемику и највећи број дискусија на самој сједници Скупштине и током усвајање дневног реда, али и касније током расправе у оквиру ове тачке дневног реда.  

Разматрајући Извод из записника са претходне сједнице Скупштине, а била је то Скупштина одржана у мају 2021. године на Јахорини, делегати су нагласили да је у предложеном Записнику уочено више недостатака и пропуста, те је предложено да се Записник врати на дораду, те да се након увида од стране Предсједништва, понуди Скупштини на разматрање. Овај закључак усвојен је већином гласова Скупштине.

Најваженија тачка дневног реда о којој се највише расправљало на сједници Скупштине била је 3. тачка о стању у Борачкој организацији и начинима превазилажења истог. У оквиру ове тачке јавио се велики број делегата који су дискутовали о овој теми.

Горан Шеховац из Источне Илиџе је, давши своје лично виђење о проблемима у БОРС-у, рекао да је због бољег функционисања Борачке организације неопходно изабрати новог предсједника БОРС-а, а да је свима који су процесуирани испред Суда БиХ потребно пружити помоћ. Посебно се осврнуо на положај борачких категорија, гдје је неопходно увећати борачки додатак, повећати инвалиднине и запошљавати дјецу погинулих бораца, те је позвао на јединство свих, делегата и чланова БОРС-а.

Михајло Парађина из Пала је нагласио да треба занемарити личне интересе и ставити БОРС испред свих. Као приоритет навео је запошљавање дјеце погинулих бораца и то у јавном сектору уз помоћ институција система и ресорног министаратва. Осврнуо се и на повећање инвалиднина, које по његовим ријечима нису повећаване од 2008.године. Сматрао је да се треба извршити разрјешење предсједника БОРС.

Душан Кузмановић из Теслића је нагласио да је против разријешења функције предсједника Савчића.

Петар Тешановић из Челинца се осврнуо на став регије у вези ове тачке, али и изнијевши лични став да између појединца и организације, бира Организацију.

Милован Гагић из Градишке заложио се за пружање помоћи саборцима против којих Суд БиХ води поступак, те смањити размак за борачки додатак у складу са доприносом датим у рату.

Драгоја Ђајић из Костајнице је изнио став ОБО Костајница у вези са разријешењем предсједника, да се донесе одлука, која је корисна за БОРС, а не износи лични став.

Горан Рогић из Бање Луке казао је да су у послиједње вријеме постојали бројни пропусти у раду БОРС-а, осврнувши се на претходно вођење БОРС у смислу да су представници бораца често били више представници власти или политике него бораца.

Милика Радовић је рекао да је став ОБО Фоча хитно сазивање Скупштиине БОРС, због нефункционисања органа БОРС-а, те потреби припремања за нове редовне изборе.

Зоран Гвозденовић из Братунца изнио став  да су појединци већ дуги временски период у Борачкој организацији, што је навео као проблем, те изнио став борачких организација зворничке регије да нису за опозив предсједника БОРС-а.  

Након што је завршена расправа о анализи стања у овој области прешло се на разматрање приједлога једне трећине чланова Скупшитине БОРС-а у вези са  пријевременим разрјешењем дужности тадашњег предсједника БОРС-а Миломира Савчића. Предсједавајући је предложио да се чланови Скупштине изјашњавају јавно и појединачно. Након што је предсједавајући Мочевић појединачно прозивао, а делегати су наглас казивали да ли су за пријевремно разријешење дужности тадашњег предсједника БОРС-а Миломира Савчића, предсједавајући је констатовао да је за разријешење гласало 69 чланова Скупштине, осам је било против и један уздржан, што значи да је дотадашњи предсједник БОРС-а Миломир Савчић разрјешен дужности предсједника БОРС-а.  

Потом је Скупштина Борачке организације гласањем одлучила да се бивши предсједник Миломир Савчић именује за почасног предсједника БОРС-а до краја мадата. 

У наставку рада Скупштина је ставила ван снаге Одлуку о формирању Комисије за анализу стања у органима БОРС-а која је иначе формирана на Скупштини на Јахорини у мају 2021. године и чији је рад изазвао одређене контроверзе.

На Скупштини у Бијељини стављен је ван снаге и приједлог Статута БОРС-а усвојен ја сједници Скупштине на Јахорини у мају 2021. године.  

У настаку рада Скупштине чланови Скупштине су већином гласова закључили да након што су исцрпјели ову тачку дневног реда, прекину рад Скупштине, те да послиједњу тачку дневног реда – текућа питања, оставе за наставак ове сједнице Скупштине. У складу са тим донијели су закључак да се наставак 3.сједнице Скупштине као и 4. сједница Скупштине одржи 31.5.2022.године, а да ће исте сазвати потпредсједник Скупштине БОРС Немања Мочевић.

 

Попуњено Предсједништво и одбори БОРС-а

На сједници Скупштине одржаној 9. маја извршене су допуне и измјене чланова Предсједништва, тако да је Предсједништво БОРС-а пупуњено у цјелости и то први пут након избора одржаних у септембру 2019. године. У склaду са тим из Изборне јединце 10 (регија Бања Лука) БОРС-а у Предједништво БОРС-а је именован Предраг Шибаревић из Бање Луке, док је разријешен досадашњи члан Горан Бобар. Из Изборне јединице 6 (Добојска регија) у Предсједништво је изабран Лазар Благојевић из Шамца. Из Изборене јединице 11 (регија Мркоњић Град) за члана Предсједништва БОРС-а изабран је Милан Стеванић из Мркоњић Града, док је из изборне јединице број 1 (регија Требиње) за члана Предсједништва изабран Светозар Аћимовић из Требиња, умјесто досадашњег члана Слободана Илића из Гацка.  

У Одбор породица погинулих бораца у овом мандату испред Изборне јединице 6 изабрана је Живка Мокрић из ОБО Шамац, док је испред изборне јединице 11 за члана Одбора изабран Милан Батес из ОБО Дринић.  

У Одбор ратних војних инвалида на сједници ове Скупштине именовани су Живорад Радић из ОБО Петрово испред Изборне јединице 6 и Владимир Мачкић, члан ОБО Рибник из Изборне јединице 11.

Сва лица изабрана су у органе БОРС-а на приједлог координационих одбора борачких организација регија из којих долазе.

 

Наставак треће сједнице Скупштине БОРС-а

Наставак 3. сједнице Скупштине БОРС-а одржан је у Бањој Луци 31. маја 2022. године. За наставак је било предвиђено разматрање само једне преостале тачке дневног реда која није разматрана у Бијељини, радило се о текућим питањима.  Скупштина је и наставак сједнице започела интонирањем химне „Боже правде“, те минутом ћутње за све погинуле и умрле српске борце. Наставку сједнице присустовао је знатно већи број делегата него на самој сједници у Бијељини, односно присуствовало је 119 чланова Скупштине. Сједницом је предсједавао потпредсједник Скупштине Немања Мочевић који је у складу са Пословником о раду Скупштине именовао у радно Предсједништво Горана Рогића из Бање Луке, као домаћина Скупштине, те Милику Радовића из Фоче, члана Одбора ратних војних инвалида БОРС-а. С обзиром да је за тачку дневног реда текућа питања било много пријављених – оторена је расправа у којој су се чуле бројне различите дискусије, приједлози и захтјеви.      

Горан Рогић је поздравио присутне у име домаћина, Борачке организације Града Бања Лука,  те се осврнууо на питање самозапошљавња. Рекао је да се треба упутити допис ресорном министарству да се омогући одобравање бесповратне помоћи за све оне који су конкурисали.

Милош Ступар из Шековића је казао да Статутарна комисија треба заузети став у вези, као је навео, кршења Статута и Пословника. Милош Томовић из Фоче је позвао на јединство те да БОРС коначно почне да ради.

Након што су сви присутни исцрпјели своје дискусије, коментаришући поменута питања предсједавајући је затворио и закључио расправу треће сједнице Скупштине БОРС-а која је одржана у два различита термина 9. и 31. маја у Бијељини и Бањој Луци.   

Translate »