Миломир Савчић, предсједник Борачке организације: Моју главу траже вјечити функционери

Дневне новине Глас Српске објавиле су 31. маја интервју са предсједником Борачке организације Републике Српске Миломиром Савчићем у којем он коментарише актуелна дешавања у БОРС-у као и недавно одржану Скупштину Борачке организације. Интервју предсједника Савчића преносимо и цјелости.

Дио општинских и градских борачких организација не проводи изборе тако да у њиховом руководству имамо самоизабране људе и већина оних која тражи моју главу припада тој категорији, али поручујем им да се стрпе до 2023. године када ми истиче мандат, каже предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Он објашњава да је 21. маја ове године на Јахорини одржана редовна Скупштина БОРС-а на којој је дио делегата предложио да се гласа о повјерењу предсједнику БОРС-а, али нису добили подршку и напустили су сједницу.

– Њихова прва замјерка је била то што сам затражио од Уставног суда РС да оцијени усклађеност појединих одредби Статута БОРС-а са законима. То може да уради сваки грађанин, а они тврде да то нисам могао да урадим без сагласности Скупштине, што је апсурд. А друга њихова примједба је да сам васпитаван у аутократском и милитаристичком друштву, што је невјероватно. Значи, нису изнијели ниједну конкретну примједбу да сам прекршио одређене акте, законе или слично – каже Савчић.

ГЛАС: Зашто су напустили посљедњу скупштину?

САВЧИЋ: Њима смета то што се залажем за законитост у раду од врха БОРС-а до мјесних одбора. На дневном реду који је усвојен било је управо питање стања у БОРС-у, али и у општинским и градским организацијама. То није одговарало онима који су тражили моју главу и они су напустили сједницу.

ГЛАС: Ко су они и зашто им није одговарало да се о томе расправља?

САВЧИЋ: Нека јавност само погледа колико су појединци на руководећим позицијама у локалним борачким организацијама и пронаћи ће одговор на то питање. Мене охрабрује то што се јавља све већи број бораца, изражава незадовољство радом локалних борачких организација и траже да им њихови руководиоци положе рачуне. БОРС не штити никога ко средства намијењена за побољшање положаја борачке популације троши ненамјенски или незаконито и зато позивам представнике локалних заједница да инсистирају да им борачке организације доставе финансијске извјештаје и оправдају средства која добијају. Нека нађе било ко да сам једну једину марку ставио у свој џеп, ја сам спреман да одговарам, али очекујем да се сви понашају на овај начин.

ГЛАС: Представници бораца су у јавности изнијели низ замјерки на Ваш рачун у вези са акцијама и радом БОРС инвест фонда, али нисмо чули ваш одговор.

САВЧИЋ: То је посебан доказ њиховог незнања и њихове бруке. Није БОРС власник тог фонда, већ је имала дио акција тог фонда. Народна скупштина РС је измјенама закона преобликовала затворене у отворене инвестиционе фондове, што је довело до стечаја у БОРС инвест фонду. Сваки борац који је уложио своје акције у тај фонд и није их продао и сада је њихов власник и у то може да се увјери на берзи. БОРС-у је за акције исплаћено 538.294 КМ и те паре су на нашем рачуну.

ГЛАС: Ко су они који најгласније траже вашу смјену и чиме су мотивисани?

САВЧИЋ: Основни мотив је новац о којем говорим, а жалосно је да је све почело када је против мене подигнута оптужница за ратне злочине. Тада су представници ГБО Бијељина, дакле моје комшије и ГБО Бањалука видјели прилику да дођу на чело БОРС-а.

ГЛАС: Замјера Вам се и куповина службеног аутомобила.

САВЧИЋ: Имао сам удес са службеним аутом и то није тајна. То возило је књиговодствено отписано, а проведена је комплетна процедура јавне набавке, три куће су доставиле понуде и купили смо половни ауто вриједан око 22.000 КМ.

ГЛАС: Зашто се у руководствима локалних БО налази јако мало официра?

САВЧИЋ: Зато што неки тајно спроводе изборе. На питање зашто у врху организације нема неког угледног официра или борца, они који то раде одговарају да нису могли да прођу у мјесном одбору. Па нису могли зато што ти који су деценијама на челу локалних БО доведу своје људе, фингирају изборе и тако опстају на њиховом челу. То је највидљивије у ГБО Бањалука, гдје живи толико генерала, команданата бригада и батаљона, а у руководству ГБО немамо ни командире чета.

Написали пријаву

ГЛАС: У којој фази је поступак против Вас пред Судом БиХ?

САВЧИЋ: Према оцјени мојих адвоката, то иде како треба, али рећи ћу вам нешто што нисам до сада рекао зато што ме је било срамота. Група мојих “сарадника” која је видјела да ситуација не иде у правцу тога да ћу бити осуђен, написала је кривичну пријаву Тужилаштву БиХ. Намјера им је била да наруше мој кредибилитет и прикажу да ако нисам ратни злочинац, да сам онда криминалац. Нека им то служи на част, а они знају ко су.   

Translate »