Крсна слава ВРС обиљежена у Требињу

У Требињу је 28. јуна обиљежен Видовдан – крсна слава Војске Републике Српске, којој су присуствују бројне званице и гости, међу којима и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Предсједник Савчић је рекао на обиљежавању да је Видовдан најзначајни датум у историји српског народа и дан који у себи носи бројне поруке – о херојству које не смије бити заборављено, слободи вреднијој од живота, слози која побјеђује и много надмоћнијег непријатеља, издаји која је за народ неопростива.

Обиљежавању је присуствовала и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић која је честитала је крсну славу припадницима Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука. Она је истакла да је овим окупљањем у Требињу показано јединство, да се поштују важни датуми из прошлости и да су сви загледани у све оно што треба да се ради у будућности.

Цвијановићева је као чињеницу истакла да се овај важан датум обиљежава сваке године на различитим локацијама у Републици Српској.

„То заправо показује нашу опредијељеност да покажемо поштовање управо у свим дијеловима Републике Српске према онима који су стварали Српску, бранили њену слободу, бранили наше право на живот и наше право на будућност“, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да Срби никада у својој историји нису били освајачка војска већ да су бранили своја огњишта, породице, традицију, државу, а то чине и данас.

Вишковић је напоменуо да се не смије дозволити да се било шта заборави од онога што је херојски рађено у протеклим годинама, а поготово задњи Одбрамбено-отаџбински рат.

У име организатора прославе Трећег пјешадијског Република Српска пука који баштини традиције Војске Републике Српске, крсну славу војницима и официрима честитао је командант ове јединице пуковник Милан Радојичић.

Након Свете архијерејске литургије, цвијеће на споменик браниоцима Требиња положили су Цвијановићева, премијер Вишковић, делегације Народне скупштине, Трећег пјешадијског Република Српска пука, града Требиња и организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.   

Translate »