Конституисани органи БОРС-а

У Бијељини су, 09. октобра 2019. године, одржане конститутивне сједнице органа Борачке организације Републике Српске на којима су изабрана лица која ће у наредном четворогодишњем мандату руководити радом Предсједништва БОРС-а, радом Одбора породица погинулих и заробљених бораца и Одбора ратних војних инвалида БОРС-а.

За предсједника Предсједништва Борачке организације изабран је Горан Рогић из Борачке организације Града Бања Лука, док се Предсједништво изјаснило да његов замјеник буде Александар Савић из Борачке организације Вишеград.

У наредне четири године радом Одбора породица погинулих и заробљених бораца руководиће Немања Мочевић из Источног Сарајева док ће му у раду помагати Мира Марковиновић из Борачке организације Приједор. Предсједник Одбора ратих војних инвалида у наредном четворогодишњем периоду ће бити Радан Остојић из Бијељине, а за његовог замјеника изабран је Гостимир Радуловић из Бање Луке.  

Изабрани руководиоци водиће рад Предсједништва и оба одбора наредне четири године, а наведеним сједницама завршен је процес избора и конституисања органа БОРС-а за наредни четворогодишњи мандат, започет Скупштином БОРС-а одржаном 04. септембра 2019. у Хан Пијеску.

По окончању конститутивних сједница предсједник Борачке организације Миломир Савчић је најавио да ће БОРС веома брзо заказати радне сједнице и одбора и Предсједништва на којим ће бити дефинисана и питања за чије ће рјешење се обратити извршној власти.

– То су питања која су у нашем плану и програму већ дефинисана и ту неће бити неких великих одступања, а ријеч је о побољшању положаја борачке популације. Након тога ћемо имати састанак и са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем, јер је ово вријеме када се доносе приједлози и нацрти буџета, те очекујемо да се положај ове популације у наредној години побољша – рекао је Савчић.

Он је оцијенио да је борачка популација у посљедњих годину дана на маргини када је ријеч о побољшању положаја, напоменувши да БОРС нема ништа против побољшања економског и социјалног положаја сваког грађанина, али „неће сједити мирно и гледати да из мјера Владе Републике Српске борци буду изостављени“.

– Сматрамо и увјерени смо да јесмо најзаслужнија категорија за стварање Републике Српске, те морамо бити у приоритету бриге и локалне и републичке извршне власти – рекао је Савчић.

Он је навео да је Влада Републике Српске сада издваја више од 250 милиона КМ на годишњем нивоу за област борачко-инвалидске заштите.

Предсједник Сачић је такође појаснио да се према Влади не може ићи са списком лијепих жеља, да се мора ићи питање по питање, међу којима је и питање статуса организације.

Новоизабрани предсједник Предсједништва Горан Рогић изразио је задовољство што је једногласно изабран на ову позицију, те увјерење да ће у наредном периоду БОРС успјети да област борачко-инвалидске заштите подигне на већи ниво.

У Бијељини је истога дана одржана и Конститутивна сједница Управног одбора Фондације „Помоћ“ која дјелује у оквиру Борачке организације. За предсједника Управног одбора Фондације изабран је Милош Ступар из Шековића, члан Предсједништва БОРС-а, за његовог замјеника изабран је Немања Мочевић предсједник Одбор ППиЗБ, док су чланови Управног одбора још предсједник БОРС-а Миломир Савчић, предсједник Предсједништва Горан Рогић, предсједник Одбора РВИ Радан Остојић као и представник министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мирослав Маричић. 

По окончању коститутивних сједница положени су вијенци на Споменик погинулим борцима у центру Бијељине, те су потом представници Борачке организације обишли и Спомен собу посвећену бијељинским борцима и ратним јединицама. 

Осим конститутивних сједница у Бијељини је истога дана одржана и редовна сједница Предсједништва БОРС-а на којој су разматрана актуелна питања из рада Борачке организације са циљем да се у наредном периоду убрзају одређене раније започете активности или уклоне уочени недостаци.  

У складу са тим Предсједнитшво је донијело одлуку да у на наредној сједници разматрају конкретна и актуелна питања из области борачко-инвалидске заштите са циљем њиховог рјешавања у наредном периоду кроз сарадњу са институциајма Републике Српске. Предсједништво је закључило да је потребно убрзати активности на отклањању недостататак уочених у изборном процесу у појединим општинским борачким организацијама, да је потребно убрзати реализацију Пројекта „Борци за мале борце“, као и пројекта економске подршке ратним војним инвалидима. Такође на сједници Предсједништва именовани су и нови чланови Надзорног одбора Фондације „Помоћ“  а  то су:  Горан Бобар из Борачке организације Града Бања Лука, Жељко Лалић из Борачке организације Соколац и Радован Рајлић члан Борачке организације Града Приједора. Иначе сва тројица су чланови Предсједништва БОРС-а.   

Translate »