Конференција за медије Војина Гушића предсједника Одбора РВИ

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске Војин Гушић одржао је у Требињу 3. децембра конференцију за медије поводом Међународног дана лица са инвалидитетом на којој је јавност детаљно упозано са активностима које Одбор РВИ проводи са циљем побољшања положаја ове популације.

Гушић је рекао да је Одбор ратних војних инвалида покренуо низ пројеката с циљем побољшања положаја ове борачке категорије, али је неопходно веће ангажовање и републичких и других институција надлежних за стамбено збрињавање, запошљавање, те омогућавање квалитетније набавке ортопедских помагала.

Предсједник Гушић је рекао да 2017. године, због недостатка средстава, неће бити усвојена уредба о стамбеном збрињавању, напомињући да је Одбор ратних војних инвалида инсистирао да се, након збрињавања свих преосталих категорија из 2008. године, настави рјешавање проблема ратних војних инвалида од пете до десете категорије, по приоритетима и у зависности од средстава.

Говорећи о проблему запошљавања ратних војних инвалида, Гушић је истакао да се не поштује Закон о запошљавању и професионалној рехабилитацији особа с инвалидитетом који подразумијева да се на 16 лица запослених у јавном сектору запосли један ратни војни инвалид.

„Међу инвалидима имамо велики број интелектуалаца, људи са високом стручном спремом, али наше препоруке приликом запошљавања тих људи се не поштују“, рекао је Гушић, наводећи да у Бањалуци од пет ратних војних инвалида, магистара, ниједан не ради.

Гушић је додао да је први пут при Влади Српске формирано интерресорно тијело које се бави стратегијом за изједначавање особа с инвалидетом, наглашавајући да ће у њеној изради учествовати и Одбор ратних војних инвалида, те да се надају да ће њоме бити побољшано и питање запошљавања.

Као један од горућих проблема, Гушић је навео и проблем са којим се сусрећу параплегичари и људи који користе ортопедска помагала, наводећи да ниједан правилник, ни цјеновник не иде у њихову корист.

Према његовим ријечима на иницијативу Одбора формирана је комисија при Фонду здравственог осигурања, у којој су и представници Одбора.

Он каже да је и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић подржао иницијативу да се ниједан правилник, ни цјеновник не могу донијети без консултације те комисије, наводећи да је њихова жеља да Фонд кориснику да новчана средства како би могли директно без посредника ићи до ортопедских кућа и бирати најквалитетнија помагала.

Представници Одбора ратних војних инвалида су од Министарства здравља и социјалне заштите и Фонда здравственог осигурања затражили да им се омогуће и бржи специјалистички прегледи, наводећи да на све те прегледе чекају по пола године, као и други пацијенти.

Гушић је указао да ратни војни инвалиди, повратници у Федерацију – Гламоч, Дрвар немају здравствену заштиту.

Он се нада да ће Влада Републике Српске уважити захтјев Одбора ратних војних инвалида за повећање инвалиднине од минимум 1,7 одсто, колико је било и прошле године.

Гушић је навео и низ пројеката који се реализују да би се побољашала тешка ситуација ратних војних инвалида, међу којима су бањска рехабилитација, одлазак дјеце ратних војних инвалида на море, подјела средства за самозапошљавање.

Он је истакао да је кроз активности Одбора РВИ подјељено 10.000 КМ од ресорног министарства и 1.000 КМ од Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске за пројекат „Борци за мале борце“ који се односе на дјецу ратних војних инвалида са посебним потребама.

„Имамо 20 таквих корисника који ће добити по 550 КМ“, каже Гушић и додаје да је за ову сврху Министарсво и у 2017. години обећало 10.000 КМ.

О положају ратних војних инвалида у Требињу говорио је предсједник Одбора РВИ Васо Колак, док је потпредсједник Скупштине града Требиња Бојан Шапурић истакао да ова категорија становништва заслужује већу пажњу локалне заједнице, наглашавајући да су представници Града и Борачке организације данас посјетили двије породице ратних војних инвалида и уручили им пригодне поклоне.

„То је био само знак пажње, јер људи који су нам извојевали слободу заслужују много више и Градска управа ће се трудити да наредних година што квалитетније сарађује са градском Борачком организацијом“, рекао је Шапурић.

   

Translate »