БОРС
https://borackars.org/konferencija-veterana-u-berlinu-delegacija-srpske-podnijela-izvjestaj-o-radu-bors-a/
Export date: Tue Oct 26 23:31:09 2021 / +0000 GMT

Конференција ветерана у Берлину: Делегација Српске поднијела извјештај о раду БОРС-а
У Берлину је од 24. до 27. октобра одржано редовно засједање Европског одбора Свјетске федерације ветерана, на којем је присуствовала и делегација Републике Српске.

На конференцији су разматрани и усвојени извјештаји земаља чланица о активностима које су спроводиле у оквиру два најзначајнија програма којима се бави Свјетска организација ветерана, а то су борачко-инвалидска и здравствена заштита ветерана као и питање мира и сигурности.

Делегацију Републике Српске су чинили министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, предсједник Борачке организације Миломир Савчић и руководилац Стручне службе БОРС-а Јелена Шурлан.

Предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић поднио је извјештај о раду БОРС-а у протекле четири године, те су изнесени подаци о броју лица која су обухваћена одређеним издвајањима кроз борачко-инвалидску заштиту и о новим правима у овој области у Републици Српској.

У извјештају је поменута сарадња са Владом Републике Српске у спровођењу програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије који нису стамбено збринути, а који се реализује од 2007. године. У периоду 2008-2018 додјелом неповратних средстава стамбено је збринуто 3.717 лица, а изградњом стамбене јединице 2.042 лица.

У априлу 2019. Влада Републике Српске је отворила нови конкурс за стабено збрињавање лица из двије поменуте категорије које још нису стамбено збринути и у току је обрада пријава пристиглих на конкурс. На иницијативу БОРС-а Влада Српске је 2018. године увела посебно мјесечно новчано примање за борце старије од 65 године који, рачунајући ратни стаж и радни стаж, укупно имају 15 година или више стажа, а нису остварили право на пензију по неком другом основу. На иницијативу Одбора ратних војних инвалида БОРС-а, у марту 2018. године, омогућено за РВИ који користе ортопедска помагала, да убудуће умјесто помагала могу добити новчана средства, а помагала куповати гдје процјене да су најквалитетнија.

На састанку су усвојене и препоруке за даљњи рад Свјетске организације ветерана. У наредном периоду активности ће бити усмјерене на обиљежавање 75 година од завршетка Другог свјетског рата, те су упућени позиви свим владама и невладиним организацијама да узму учешће у комеморацији и обиљежавању овог догађаја. Наглашено је да се посебна пажња усмјерава на дјецу и едукативне школске програме који морају укључивати толернацију, солидарност и заједништво. 

Засједању у Берлину су присуствовале делегације укупно 16 европских земаља, а од земаља из региона, осим Републике Српске, засједању су присуствовале делегације Хрватске и Словеније. Ова конференција је била прилика да се размјене искуства и да се види који све облици заштите права и унапређења положаја ветерана и њихових породица данас постоји у Европи.

Post date: 2019-11-01 14:31:28
Post date GMT: 2019-11-01 13:31:28

Post modified date: 2019-11-01 14:31:32
Post modified date GMT: 2019-11-01 13:31:32

Export date: Tue Oct 26 23:31:09 2021 / +0000 GMT
This page was exported from БОРС [ https://borackars.org ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com

Translate »