Изјава предсједника Савчића о војној имовини

Имовина на територији Републике Српске, укључујући и неперспективне војне локације је власништво Српске и наши представници у Парламентарној скупштини БиХ у старту треба да одбаце сваки покушај који то негира – рекaо је 13. јануара за РТРС предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, реагујући на иницијативу посланика СДА Дениса Звиздића којом се задужује Савјет министара да направи закон којим се уређује кориштење и располагање неперспективном војном имовином.

Још једна иницијатива Дениса Звиздића која иде у правцу, како он то воли да каже, „јачања државних институција“. Звиздић већ уходани процес додијељивања неперспективних војних локација ентитетским владама које их потом уступају локалним заједницама, жели да уреди бх. законом.

– Задужује се Савјет министара да у року од 30 дана припреми и у парламентарну процедуру упути Приједлог закона о начину кориштења и располагања неперспективном и непокретном војном имовином и да се предметна имовина додијели локалним заједницама на чијој териротији се налази – пише у иницијативи.

Иницијатива је у практичном смислу бесмислена и непотребна јер и без закона који тражи Звиздић, траје примопредаја неперспективних војних локација локалним заједницама, као што је било љетос у Рудом са складиштем Оружаних снага. И то на основу Споразума о основним принципима за рјешавање питања непокретне и покретне војне имовине који су 2007. године потписали Министарство одбране БиХ и енитетске владе.

Предсједник Борачке организације Републике Српске каже да је ова иницијатива на „дугом штапу“.

– То је наша имовина која је на територији Републике Српске, без озбира била покретна или непокретна и сви посланици из Српске то тако треба да схвате и да сваку иницијативу која иде у правцу одузимања енергично одбију у старту – поручио је Савчић.

Надлежне институције Републике Српске већ су дале негативно мишљење о иницијативи Дениса Звиздића уз оцјену да је неоснована и у супротности са уставним надлежности ентитета и БиХ.

    

Translate »