Годишњица ослобођења Дервентe у Одбрамбено-отаџбинском рату

У Дервенти је 4. јулa обиљежен Дан ослобођења општине у Одбрамбено-отаџбинском рату. Овом свечаном догађају присуствовао је и предсједник Борачке организације Миломир Савчић који је заједно са руководством општинске Борачке организације, руководством општине и бројим грађанима, одао почаст погинулим борцима и цивилима у протеклом рату, присјетивши се херојске борбе за ослобођење ове општине 1992. године.

Битка за ослобођење Дервенте трајала је двије седмице. Ослобођењем Дервенте су укинути логори у којима су били заточени Срби, заустављена мучења и протјеривања српског народа од стране хрватско-муслиманских снага, која су трајала од раног прољећа до тог 4.јула 1992. године.

У бици за ослобођења Дервенте многи су борци дали своје животе за слободу, као и у осталим биткама током Одбрамбено-отаџбинског рата.

– На подручју општине Дервента страдало је 608 бораца, а више од 4.000 је рањено. Колико од тога је било у операцији за ослобођење Дервенте, тешко је рећи, јер операција за ослобођење Дервенте била је саставни дио операција за ослобођење Посавине и пробијање Коридора – рекао је Чедо Вујичић, предсједник Борачке организације општине  Дервента.

Вујичић рекао је да је 4. јули најзначајни датум у новијој историји Дервенте.
„Од раног прољећа до 4. јула 1992. године на једном дијелу општине Дервента је стао живот. То подручје је било окупирано, били су отворени логори, људи су преживљавали мучења, протјеривања и све друге врсте тортуре“, рекао је Вујичић. Он је истакао да се живот у град поново вратио ослобађањем од окупације. 

„Након 4. јула су почеле да функционишу институције, престали су да постоје логори, вратио се живот и народ је почео да живи. Почеле су да раде школе, установе и предузећа која су била неопходна за свакодневни живот грађана“, рекао је Вујичић.
Подсјетивши да су операције за ослобођење Дервенте започеле у јуну и трајале су 15 дана, Вујичић је навео да је било много губитака, међу којима погибија пуковника Триве Вујића, команданта 327. бригаде.
Страдалим борцима служен је парастос, а на централно спомен-обиљежје бројне делегације положиле су вијенце и цвијеће.

– Увијек упућујемо поруке мира, са жељом да мир вјечно влада, али исто тако упућујемо и одлучне поруке да смо спремни да бранимо своју слободу и Републику – рекао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да је Дервента поднијела велику жртву у протеклом рату, те да је управо она доказ шта братска неслога или мржња могу да учине.
Он је навео да је Дервента довољна опомена и порука шта се не би смјело дешавати и да треба настојати да се сваки проблем у дијалогу и договору рјешава.
Дервента је за кратко вријеме прешла пут од највећег ратног згаришта до значајног привредног центра, па је по статистичким показатељима у врху БиХ по извозу и запослености.

– Данас је у Дервенти 820 привредних субјеката, са непуних 7.000 запослених. Овдје је 30-так страних компанија, остало су домаће, свима једнако пружамо руку сарадње – истакао је Милорад Симић, начелник општине Дервента.

Надлежни кажу да увијек може боље, па се борба за привлачење инвеститора наставља.   

Translate »