Годишњица напада на полицију у Зворнику: Шест година туге и питања на којa нeма одговора


ЗВОРНИК – У Зворнику су данас положени вијенци, служен помен и прислужене свијеће за полицајца Драгана Ђурића, који је погинуо у терористичком нападу на Полицијску станицу Зворник 27. априла 2015. године.

Вијенце су положили Ђурићева породица, начелник Управе полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске Далибор Иванић, представници Полицијске управе Зворник, борачких организација проистеклих из одбрамбено-отаджбинског рата и зворничке Градске управе.

Претходно су представници Полицијске управе Зворник и породица положили вијенце на Ђурићев гроб у мјесном гробљу у Каракају.

Након полагања вијенаца, Иванић је рекао новинарима да је прије шест година у Зворнику извршен терористички напад на Републику Српску и Полицију Српске у којем је на бруталан и свиреп начин живот изгубио полицијски службеник Драган Ђурић, обављајући редовне задатке без могућности да се одбрани.

Иванић је подсјетио да су у том терористичом нападу рањени полицајци Стево Миловановић и Жељко Гајић, док је у размјени ватре ликвидиран терориста.

-Ово је догађај на који треба свакодневно да се подсјетимо и догађај који не смијемо заборавити. Догађај који нас обавезује на додатне мјере свакодневног опреза да благовремено и на вријеме предузмемо све потребне мјере да се никада више не понови – рекао је Иванић.

Он је истакао да је управо због тога борба против тероризма приоритетна активност у раду МУП-а Републике Српске.

-Управо из тог разлога посебно се организујемо, обучавамо, али и додатно спремамо како бисмо предузели све потребне мјере да се одржи висок степен безбједности Републике Српске, њених институција и, што је јако важно, сваког грађанина – додао је Иванић.

Он је рекао да терористички напад не организује сам појединац.

-Свакако да постоје људи који су врбовали и планирали извршење овог терористичког акта, али је чињеница да Тужилаштво и Суд БиХ, након што је терориста ликвидиран, даље нису предузели никакве мјере како би се проширио, открио и идентификовао круг осумњичених лица која су учествовала у припреми овако тешког терористичког напада – навео је Иванић.

Секретар Градске организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић навео је да је терористички акт који је извршен у Зворнику злочин послије злочина.

-У родном селу Жељови убијен је 1992. године у рату Драганов отац као цивилно лице, а послије толико година у миру је терориста дошао да убије и Драгана – рекао је Марковић.

Анђелко Ђурић, Драганов брат, рекао је да је ово дан сјећања на догађај у којем је изгубљен један живот и који је завио породицу Ђурић у црно.

 

-Не дао Бог никоме да се деси што се породици Ђурић десило – поручио је Анђелко Ђурић.

Начелник Полицијске управе Зворник Александар Васиљевић раније је рекао да се и након шест година од терористичког напада на Полицијску станицу Зворник, у којем је убијен полицајац Драган Ђурић, а рањени Стево Миловановић и Жељко Гајић, правосудне институције БиХ не оглашавају о овом питању.

-Ни Тужилаштво ни Суд БиХ још никога од присутних том терористичком догађају нису позвали у својству свједока ради давања изјаве, нити је шта друго по том питању учињено, односно правосудне институције БиХ и даље упорно ћуте о терористичком нападу у Зворнику – указао је Васиљевић.

Васиљевић је нагласио да Полицијској управи Зворник није враћено ни оружје ни униформа са вјештачења, које је након терористичког напада изузето ради истраге.

Данас је шест година од терористичког напада на Полицијску станицу Зворник у којем је Нердин Ибрић из зворничког насеља Кучић Кула убио полицајца Драгана Ђурића и ранио полицајце Стеву Миловановића и Жељка Гајића.

Терористички напад извршио је припадник вехабијског покрета Ибрић 27. априла 2015. године око 19.00 часова, у вријеме примопредаје смјене. Ибрић се довезао испред Полицијске станице у аутомобилу „голф два“ и вичући „Алаху екбер!“ (Алах је велики) упао у Полицијску станицу и почео да пуца из пушке „пумпарице“. У размјени ватре терориста је убијен.   

Translate »