Генерал Савчић: Српска одбрањена у Отаџбинском рату и верификована у Дејтону

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је у изјави за Српску новинску агенцију (СРНА) 13. фебруара 2020. године да је протекли Одбрамбено-отаџбински рат резултирао стварањем и одбраном Републике Српске, која је верификована потписивањем Дејтонског мировног споразума.

„Срби су први пут створили државу на овим просторима и та чињеница заслужује посебно поштовање данашњих и будућих генерација, те статус и бригу друштва према борачким категоријама у Републици Српској“, рекао је Срни Савчић, поводом  обиљежавања 14. фебруара – Дана бораца Републике Српске и обиљежавања 216 година од Првог српског устанка.

Генерал Савчић је напоменуо да се српски народ кроз своју историју, нажалост, у континуитету морао борити за своју слободу, одбрану својих огњишта и територија.

Он је рекао да ће у Вишеграду свечано бити обиљежен Дан бораца Републике Српске сјећањем на славне српске претке у Првом српском устанку и евоцирајући успомене на славну борбу Војске Републике Српске у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

„Важно је да увијек шаљемо поруке мира и да мир вјечно траје на овим просторима, али увијек изражавамо спремност да по сваку цијену бранимо оно што је наше и што нам обезбјеђује живот, слободу и егзистенцију неугрожавајући било кога ко живи поред нас“, закључио је Савчић.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.   

Translate »