Ђурђевданске свечаности у Лопарама

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије служио је 06. маја крсну славу општине Лопаре – Ђурђевдан и помен за 242 погинула борца Војске Српске са мајевичког краја који су страдали за Републику Српску.
„Они нису ништа отимали, него су бранили оно што српски народ има, зато је њихова жртва велика пред људима и пред Богом и треба на њих да се угледамо“, навео је Фотије и позвао вјернике да се моле за све пострадале Србе, посебно у Републици Српској.

Владика је позвао и представнике инситуција да се боре за Републику Српску да постане мјесто лијепог живота гдје ће цвјетати правда, љубав и заједништво и гдје ће сав народ ићи напријед.

Помену у Лопарама је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић који је начелнику општине Ради Савићу и становницима Лопара честитао крсну славу са жељом да сваку будућу дочекају у миру, здрављу и напретку.

„Имамо изузетно добру сарадњу са локалном заједницом Лопара, а начелник Савић је показао висок степен одговорности према породицама погинулих бораца и овдје смо готово ријешили све проблеме борачке популације“, рекао је Савчић.

Он је подсјетио да је општина Лопаре прошле године добила Златну значку БОРС-а за допринос у раду Борачкој организацији и помоћ коју пружа борачкој популацији.

„Борци су створили Републику Српску, а свако изабрано руководство на свим нивоима власти мора да се бори за њен економски просперитет и јачање“, поручио је Савчић.

Генерал Војске Републике Српске Момир Зец, који је био први ратни командант Треће мајевичке бригаде, присуствовао је такође славским свечаностима општине Лопаре и добитник је Повеље ове мајевичке општине за допринос у очувању Мајевице и стварању Републике Српске.

„Ово је признање свим борцима Треће мајевичке бригаде и народу Мајевице гдје се народ организовао, храбар и одлучан да сачува своју територију и породице“, рекао је Зец новинарима.

Он је подсјетио да је Трећа мајевичка бригада била прва бригада Војске Српске која је одликована Орденом Немањића.

Након помена, положено је цвијеће код Централног спомен-обиљежје погинулим борцима у Лопарама.

Цвијеће су положиле делегација Борачке организације РС и Борачка организација општине Лопаре, Угљевика и Града Бијељине,  делегација општина Лопаре, представници Треће мајевичке бригаде, Гарде „Пантери“, те делегације Полицијске управе Бијељина и Трећег пјешадијског Република Српска пука.   

Translate »