ДЕМАНТИ ПОВОДОМ ИЗЈАВА ДРАГОМИРА ЈАНЧИЋА

Поводом изјава предсједника Савеза организација и удружења РВИ Драгомира Јанчића које је гостујући у емисији Фокус РТРС-а упутио на рачун Борачке организације РС, БОРС је РТРС-у упутио деманти чији текст објављујемо у цјелости.

 

Поштовани,

У емисији „Фокус“ емитованој на Радио телевизији Републике Српске дана 20. маја 2015. године један од гостију у студију био је и Драгомир Јанчић предсједник Савеза организација и удружења РВИ који је током свог обраћање у емисији више пута споменуо Борачку организацију Републике Српске њене органе и самог предсједника БОРС-а износећи при том бројне нетачне тврдње због чега захтјевамо да их демантујете.

Борачка организација никада није оспоравала рад Савеза на чијем је челу господин Јанчић као што то он тврди, нити је оспоравала рад било које друге невладине организације, већ БОРС захтјева да се зна у колико општина и градова у РС дјелује БОРС а у колико друге организације, те да се на тај начин ове организације вреднују.

Борачка организација је једина организација која дјелује у свим општинама и градовима Републике Српске и ван територије Републике (Дрвар, Гламоч, Петровац), а такође у свим општинама и градовима дјелује и Одбор ратних војних инвалида БОРС-а који у свом чланству има више од 20.000 чланова, те тражимо да се ове чињенице поштују.

Такође, господин Јанчић нема право да се мијеша у рад Борачке организације, у њену организациону структуру нити у састав Предсједништва Борачке организације јер је унутрашње организовање БОРС-а ствар Борачке организације, која се при томе, никада није бавила унутрашњом организациом и уређењем других невладиних организација. Ипак, за информацију господина Јанчића, у Предсједништву Борачке организације РС не сједе два ратна војна инвалида као што је он то у вашој емисији рекао него су 10 чланова Предсједништва од укупно њих 19 ратни војни инвалиди, а међу њима су и сам предсједник Предсједништва и његов замјеник. Такође предсједник Одбора ратних војних инвалида је потпредсједник Борачке организације, а и сам предсједник Борачке организације је ратни војни инвалид, што све говори да су ратни војни инвалиди и њихова права на одговарајући начин заступљени у БОРС-у што је супротно наводима господина Јанчића.  И што чини јединство БОРС-а.

Такође, слиједећа неистина коју је изнио господин Јанчић је да је предсједник БОРС-а на чело организације дошао политичким путем, да га је политика изабрала и да он заступа искључиво интересе политике. Предсједник Борачке организације генерал Савчић је сам више пута поновио да није члан нити једне политичке странке, нигдје и никада није промовисао нити омаловажаво било коју политичку странку, те је чињеница да се Борачка организација од када је предводи садашње руководство, понаша као нестраначка невладина организација док су друге организације под нечијим политичким утицајем.

Дакле, према свему што је у вашој емисији изнио господин Јанчић, Борачка организација може закључити да његова намјера није била да промовише властити Савез и његов рад, него да покуша што више омаловажити друге невладине организације и све оно што оне чине за борачку популацију а прије свега Борачку организацију као највећу у РС и њено руководство. Због тога од вас захтјевамо да објавите наш деманти.

   

Translate »