Делегација БОРС-а присуствовала обиљежавању годишњице Страдања Срба у Сијековцу

Служењем литургије у цркви Свете великомученице Огњене Марије, парастосом за страдале српске цивиле и полагањем вијенаца, у Сијековцу код Брода је 26. марта обиљежена 23. годишњица од злочина над српским цивилима овог мјеста.

Обиљежавању страдања Срба у Сијековцу присуствовала је и делегација Борачке организације Републике Српске коју су чинили Предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић, предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а Зоран Видић и замјеник предсједника Одбора ратних војних инвалида БОРС-а Жељко Савановић. Они су у име Борачке организације РС положили вијенац на Спомен плочу сијековачким жртвама.

У првом злочину почињеном на територији БиХ, који је извршен  прије рата и који је био један од директних повода за његово избијање, за сат времена убијено је девет особа, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић, гдје су убијени очеви са два, односно три сина.

Ратни злочин над Србима у Сијековцу починиле су регуларне оружане снаге из Хрватске, уз помоћ локалних паравојних муслиманско-хрватских јединица.

Током 1992. године у Сијековцу је укупно убијено 46 лица, углавном жене, дјеца и старци. Најмлађа жртва био је Драго Милошевић стар 17 година, а најстарија Васо Зечевић који је имао 77 година. Запаљено је 15 кућа, као и црква Свете великомученице Огњене Марије.

О условима у којима су у то вријеме живјели Срби на том подручју свједочи документ, односно потврда коју је потписао командант позадине 101. бригаде Хрватског вијећа одбране Ахмет Чаушевић.

У документу који потписује Чаушевић потврђује се право интервентног вода из Загреба да може да изврши привођење жена „у корист мушког пола“, док је у случају опирања дозвољена употреба силе.

SAMSUNG CAMERA PICTURESДоказни материјал о овим злочинима предат је 22. маја 2002. године хашким истражиоцима, док је Хашки трибунал овај предмет 2006. године уступио Тужилаштву БиХ.

 

За злочин почињен над Србима Сијековца до сада је осуђен само Земир Ковачевић којег је Суд БиХ у мају прошле године осудио на 10 година затвора. На пресуду су у јануару ове године и Тужилаштво БиХ и Ковачевићева одбрана поднијели жалбе, те се очекује изрицање другостепене пресуде.

   

Translate »