Дани сјећања у Дрвару

У Дрвару је у петак 13. септембра под покровитељством Владе Републике Српске одржана манифестација под називом “Дани сјећања” у помен на све српске жртве страдале у ратовима током 20. вијека, који су ове године посвећени страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.

Свечаној академији као најзначајнијем догађају на обиљежавању, присуствовао је, поред великог броја званица, и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Обиљежавање је почело у Храму Светог Саве у Дрвару гдје је одржан парастос за све невине жртве Одбрамбено-отаџбинског рата.

Порука коју су Дрварчани послали јесте да никада не смије бити заборављено страдање Срба из западнокрајишких општина, када је са вјековних огњишта протјерано 120.000 Срба.

У помен на жртве страдања вијенце су положиле делегације општина Дрвар и Источни Дрвар, Општинске борачке организације ове регије, делегати из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета, Драгана Дамјановић, Драго Пузигаћа и Никица Боснић, а присуствовали су и српски министри у Ливањском кантону Василија Броћета и Милош Баук, удружења протјераних грађана општине Дрвар „Одржив повратак“, те парламентарних политичких странака Републике Српске и Србије. Вијенац је положен и у име Владе Републике Српске.

Свечаној академији “Крајино моја” присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Србије Александар Вучић са највишим званичницима РС и Србије, те свештенство Српске православне цркве, бројни представници друштвеног и политичког живота и бројни грађани. Предсједник Вучић посјетио је дјечији вртић “Мајка храброст”, а потом се састао са начелницима општина Дрвар, Грахово, Гламоч и Петровац, посланицима у Парламентарној скупштини БиХ и делегатима у Дому народа Парламента ФБиХ.   

Translate »